Elismerte a baloldali spanyol miniszterelnök, hogy hibásan kezelték a járványt

2020.05.20. 21:52

Spanyolországban az egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint 95-en haltak bele a COVID-19 betegségbe az elmúlt egy napban. A szám négy napja száz alatt marad, az új fertőzöttek száma is csökken. Ugyanakkor a rendkívüli állapotot meghosszabítják, 

Spanyoloszágban már negyedik napja maradt száz alatt a napi halálozás, melyre utoljára több mint két hónapja, a járvány kezdetén volt példa. A koronavírus eddig 27 888 ember halálát okozta.

A regisztrált fertőzöttek száma 416-tal emelkedett egy nap alatt, összesen már elérte a 232 555-öt.

Utasok a madridi Atocha pályaudvaron 2020. május 18-án. A spanyol fővárosban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások első fázisában megnyithattak az üzletek, éttermek, múzeumok, templomok és könyvtárak, de csak a befogadóképessük harminc százalékáig fogadhatnak látogatókat, vendégeket, vásárlókat.Forrás: MTI/EPA/EFE/Ballesteros

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi napi online sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy csütörtöktől 6 éves kor felett mindenkinek kötelező lesz szájmaszk viselése a zárt nyilvános helyeken, szabad téren pedig abban az esetben, ha nem lehet betartani az előírt két méteres távolságot másoktól. Az intézkedést azért nem lehetett korábban bevezetni, mert hiány volt maszkokból.

A spanyol parlament szerda este várhatóan újból, immár ötödször meghosszabbítja a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapotot, ezúttal június 7-ig.

A törvényhozásban zajló vita során Pedro Sánchez miniszterelnök bocsánatot kért a spanyoloktól a járványkezelésben elkövetett hibákért, amelyek szavai szerint a döntések sürgősségének és a válság rendkívüli méretének tudhatók be.

Az Európai Unióban Spanyolországban van a legtöbb fertőzött, szerda estig majdnem 280 ezer. 28 ezren haltak meg, ez abszolút számot tekintve a harmadik legnagyobb az Unióban (Olaszország és Franciaország mögött), népességarányosan pedig a második (Belgium mögött). Spanyolországban március 8-án, amikor már többszáz diagnosztizált beteg volt, százezrek vettek részt feminista rendezvényeken, a kormány engedélyével. Az egyiket Pedro Sanchez miniszterelnök felesége vezette, aki maga is megfertőződött. Ezután szabadult el a járvány.

Spanyolországban két hete kezdték el fokozatosan lazítani a járványügyi korlátozásokat, és a tervek szerint négy fázisban június végéig országszerte feloldják az óvintézkedéseket.