II. Erzsébet lovaggá üti az egészségügynek pénzt gyűjtő 100 éves katonát

charity war pandemic Horizontal HEADSHOT ELDERLY PERSON DAILY LIFE VETERAN (ex-serviceman) ZIMMER FRAME
Tom Moore
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá üti Tom Moore-t, azt a 100 éves katonát, aki kerek születésnapja alkalmából, járókerettel kertjében fel-alá sétálva 33 millió font adományt gyűjtött a brit egészségügy számára.
Vágólapra másolva!

A veteránt Boris Johnson miniszterelnök terjesztette fel a kitüntetésre, amit a királynő jóváhagyott. A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy Moore elszántságával derűt ébresztett a koronavírus-járvány miatt karanténban levő nemzet egészében.

- húzta alá Boris Johnson, mindenki nevében köszönetet mondva a százéves katonának.

Tom Moore Forrás: AFP/Justin Tallis

A "Captain Tom", vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált veterán - aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le - azt vállalta, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Naponta tíz kör

Tom Moore naponta tíz kört tett meg kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában. Moore április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között.

1000 font volt a cél, 33 millió lett belőle

Tom Moore családja eredetileg azért indította az adománygyűjtést, hogy köszönetet mondjanak azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik gondoskodtak róla, amikor eltörte a csípöjét. De a közvéleményt rabul ejtette a kertjében elszántan fel és alá sétáló százéves veterán, és az eredeti, mindössze 1000 fontos cél helyett végül 33 millió fontot gyűjtöttek össze az állami egészségügyi szolgálatnak. A több mint másfél millió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz. A gyűjtés elején Moore százados volt, áprilisban, 100. születésnapján léptették elő tiszteletbeli ezredessé.

A Buckingham-palota - az uralkodó első számú londoni rezidenciája - hivatalosan szerdán jelenti be a lovagi cím odaítélését.

Szinte példátlan

A change.org petíciós portálon még a szerdai bejelentés előtt több mint egymillióan írták alá azt a kezdeményezést, hogy Tom Moore-t II. Erzsébet királynő emelje lovagi rangra. Tom Moore-t soron kívül terjesztette fel a lovagi címre a brit kormányfő, ami szinte példátlan az udvari protokollban. A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén, illetve újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.