Legalább 15-en meghaltak, és több mint hárommillió embert kellett kiköltöztetni az Amphan ciklon miatt Indiában és Bangladesben - mondták el helyi tisztségviselők csütörtökön.

Az Amphan több ezer házat tett lakhatatlanná, fákat, villanyoszlopokat csavart ki a földből, és áradásokhoz vezetett a térségben. Az ítéletidő teljes szigeteket vágott el a külvilágtól.

A ciklon az indiai Nyugat-Bengália fővárosában, a 15 millió lakosú Kalkuttában is hatalmas pusztítást végzett.  Nyugat-Bengáliában 10-12 ember vesztette életét, mert épületek vagy fák omlottak rájuk, és sok térségben áramkimaradás volt - mondta el Mamata Banerdzsi, az állam vezető minisztere. További egy ember vált a ciklon áldozatává Odisában.

Az Amphan ciklon 155-165 kilométeres széllel és heves esőzéssel érkezik a kelet-indiai Orisza állambeli Paradeepbaa 2020. május 20-ánForrás: MTI/EPA/-

Banerdzsi szerint az Amphan pusztítóbb volt, mint a koronavírus-járvány. A miniszter több tízmilliárd dollárra becsülte a károk összegét. "Három válsággal szembesülünk: a koronavírussal, a hazatérő vendégmunkások tömegével és most a ciklonnal" - panaszolta az ellenzéki miniszter, aki Narendra Modi indiai kormányfő egyik leghangosabb bírálója. 

A koronavírus miatti aggodalmak fokozták a kimenekítés nehézségeit. Sok helyen az üresen kongó iskolaépületeket használták a bajbajutottak elhelyezésére. A hatóságoknak az ilyenkor megszokottnál több helyiséget kell a kitelepítettek rendelkezésére bocsátani, hogy az emberek a járványra tekintettel tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól. 

Bangladesben négy - más források szerint nyolc - ember életét követelte a szélsőséges időjárás. Itt már csak óránkénti 80 kilométeres sebességű széllökések kísérték a ciklont, amely az előrejelzések szerint csütörtök délutánra tovább gyengül. Az energiaügyi miniszter szerint legalább egymillióan maradtak áram nélkül az országban. A helyi katasztrófavédelem közölte, hogy part menti falvak százai kerültek víz alá, miután több helyen átszakadtak a gátak. 

Az Amphan szerda este érte el India keleti partvidékét óránkénti 190 kilométeres sebességű széllökésekkel.  Két nappal korábban, amikor a ciklon a Bengáli-öböl felett volt, a széllökések sebessége elérte az óránkénti 265 kilométert is.

Indiában a ciklonok időszaka áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok az országra, hatalmas emberi és anyagi károkat okozva. Tavaly májusban 1,4 millió embert kellett kimenekíteni India keleti részén a Fani trópusi ciklon útjából. A ciklont kísérő heves széllökések, esőzések és áradások következtében akkor 64-en vesztették életüket, illetve négyen a szomszédos Bangladesben is meghaltak.