Több mint egy tucatnyi dzsihádista szökött meg egy migránstáborból

Vágólapra másolva!
Migránstáborban fogvatartott dzsihádisták szöktek meg, és nem tudni, hogy jelenleg hol vannak. Egyikük egy veszélyes terrorista özvegye, akit 2019 októberéig halottnak hittek.
Vágólapra másolva!

A párizsi székhelyű Terrorizmuselemző Központ (CAT) bejelentése alapján Szíriában megszökött tizenhárom francia állampolgárságú dzsihádista nő. A 18 és 41 év közötti nőket a Szíria északkeleti részén lévő kurd ellenőrzés alatt álló Al-Hol és Ain Issa menekülttáborokban tartották fogva. A Párizsból és a főváros környéki régióból, Roubaix-ból, Nantes-ból, Roanne-ból, Aix-en-Provence-ból és Nizzából származó nők feltehetően szökésben vannak, erről a CAT számolt be a Twitteren.

A szökevények egyike Hayat Boumedienne, a 2015-ös párizsi merényletek egyik résztvevője, a több ember életét kioltó Amédy Coulibaly özvegye,

akit egészen 2019 októberéig halottnak hittek, mivel 2019 márciusában egy másik terrorista, Jean-Michel Clain felesége azt állította, hogy Boumedienne meghalt.

Hayat Boumedienne 2015 januárjában Franciaországból Szíriába utazott, hat nappal azelőtt, hogy férje meggyilkolt egy rendőrnőt Montrogue-ban, majd másnap 4 embert megölt, 15-öt pedig túszul ejtett egy párizsi kóser boltban. A nőnek sikerült teljesen eltűnnie a hatóságok elől, annak ellenére, hogy nemzetközi elfogatóparancs volt kiadva ellene. Tavaly októberben azonban egy iraki-szíriai övezetből visszatérő nő tanúvallomásában elmondta, hogy Boumedienne életben van, elmondása alapján megszökött az Al-Hol menekülttáborból, ahol őt (a tanút) is fogva tartották.

Jean-Charles Brisard, a CAT egyik alapítója szerint ez a mostani szökés újabb bizonyíték arra, hogy a

szíriai hatóságok képtelenek garantálni a fogvatartottak megfelelő őrzését, legyen szó akár börtönökről, akár táborokról, ahol rendszeresek a lázadások és a szökési kísérletek.

Brisard úgy véli, hogy rendkívül nagy a kockázata annak, hogy a szökött dzsihádisták Szíriában vagy Irakban csatlakoznak valamelyik dzsihádista szervezethez, de az is elképzelhető, hogy titokban visszatérnek Európába, hogy aztán terrortámadásokat hajtsanak végre.

A CAT, más francia terrorellenes szervezetekkel egyetértésben támogatja a külföldön fogvatartott francia állampolgárságú dzsihádisták hazatelepítését, mert úgy vélik, hogy így hatékonyabb a nyomozás az ügyükben és biztonságosabban megoldható az őrzésük – írja a 20 minutes francia hírportál.