Az FBI szerint terrorista merénylet volt a texasi lövöldözés

Corpus Christi, 2020. május 22.
Rendőrök a texasi Corpus Christi városban lévő katonai támaszpont előtt elkövetett merénylet helyszínén 2020. május 21-én. Az elkövetőt, aki megpróbált behajtani a támaszpontra az őrök lelőtték, egy katonanő megsebesült.
MT
Corpus Christi, 2020. május 22. Rendőrök a texasi Corpus Christi városban lévő katonai támaszpont előtt elkövetett merénylet helyszínén 2020. május 21-én. Az elkövetőt, aki megpróbált behajtani a támaszpontra az őrök lelőtték, egy katonanő megsebesült. MTI/AP/Corpus Christi Caller-Times/Annie Rice
Vágólapra másolva!
Terrorista merénylet történt a texasi Corpus Christi városban lévő katonai támaszponton - jelentette be csütörtökön este az FBI. 
Vágólapra másolva!

A lőfegyveres támadás helyi idő szerint aznap délelőtt történt, Az első jelentések arról szóltak, hogy többen megsebesültek, majd arról, hogy három amerikai katona meghalt, de később kiderült, hogy a merényletnek egyetlen sebesültje van, egy női haditengerész, ő is csak könnyebben sebesült meg, már ki is engedték a kórházból.

Rendőrök a texasi Corpus Christi városban lévő katonai támaszpont előtt elkövetett merénylet helyszínén 2020. május 21-én. Forrás: MTI/AP/Corpus Christi Caller-Times/Annie Rice

Délutáni sajtókonferenciáján Leah Greeves, az FBI tisztségviselője közölte: az eddigi jelek és bizonyítékok arra mutatnak, hogy terrorista akció volt, s bár

az elkövetőt azonnal agyonlőtték, egy másik elkövető vagy cinkostárs még szabadlábon lehet, valahol a városban.

Kevés részletet árult el, és arra sem tért ki, hogy milyen jelek erősítik a feltételezést: a lövöldözés "terrorizmussal összefüggő" cselekedet volt. Greeves nyugalomra és óvatosságra is intette a helybélieket.

Az amerikai kommentárok emlékeztettek rá, hogy tavaly decemberben egy floridai katonai támaszponton volt lövöldözés. Akkor a szaúdi királyi légierő amerikai továbbképzésen lévő egyik fiatal tisztje lövöldözött. Az elkövetőt agyonlőtték, s a szövetségi igazságügyi minisztérium az FBI-jal közösen vizsgálatot indított az ügyben, együttműködve a szaúdi hatóságokkal is.

Corpus Christi, 2020. május 21. Forrás: MTI/AP/Corpus Christi Caller-Times/Annie Rice

Washingtonban a napokban jelentették be, hogy

a floridai merénylet elkövetője az al-Kaida nevű terrorszervezettel állt szoros kapcsolatban

és a merényletet is a terrorszervezettel egyeztetve, hosszas előkészítés után követte el.