Fehéroroszországban május végétől lehet kevesebb a fertőzött

határnyitás Litvánia Észtország Lettország koronavírus
Határőrök ellenőrizik a járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében.
Vágólapra másolva!
Fehéroroszországban május végétől, június elejétől apadhat tartósan a koronavírussal fertőzöttek száma a szakértők előrejelzései szerint - tudatta Irina Glinszkaja, a fehérorosz országos higiéniai, járványügyi és közegészségügyi központ főorvosának helyettese pénteken.
Vágólapra másolva!

"Az apadás május végén, június elején várható. Nálunk nem volt tetőzés,

a járványgörbe egyenletesen növekedett, majd ellaposodott.

Ez azt jelenti, hogy az esetszám bizonyos határok között mozog, nálunk ez a 800 és 1000 közötti tartomány" - idézte Glinszkaját a tut.by helyi hírportál.

Az egészségügyi tisztségviselő kifejtette, hogy olyan - klasszikus értelemben vett - tetőzés, mint Olaszországban és Spanyolországban, ahol ezt a pontot viszonylag gyorsan elérték, és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődött, Fehéroroszországban nem volt.

Mint mondta,

az esetszám csökkenése is várhatóan egyenletes lesz.

"Vityebszk megyében és Minszkben előbb kezdődött a járvány, ezért a csökkenés is ott fog először jelentkezni, az ország többi térségében pedig csak ezután" - tette hozzá.

Határellenőrök ellenőriznek járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében május 15-én Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Felhívta a figyelmet, hogy új fertőzöttekre júliusban és augusztusban is lehet még számítani.
"Bizonyos számú eset még lesz. Nincs ugyanis alapunk feltételezni azt, hogy a vírus eltűnik, és megfeledkezhetünk róla" - fogalmazott. Egyben hangsúlyozta, hogy

az egészségügyi miniszter távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozó javaslatai továbbra is érvényesek.

A csaknem 9 és fél milliós Fehéroroszországban 33 371 a regisztrált fertőzöttek száma, akik közül eddig 185-en haltak meg a betegségben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői ismételten és hangsúlyozottan a távolságtartási szabályok betartatását, a tömegrendezvények betiltását, valamint a nagyobb létszámú gyülekezések kerülését tanácsolták a fehérorosz hatóságoknak. Az országban ennek ellenére nem vezettek be karantént.

A balti országokban viszont sikerült alacsonyan tartani az új fertőzöttek számát.

A lett informatikai és járványügyi központ tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában mindössze öt új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma a csaknem kétmillió lakosú balti országban 1030-ra nőtt. Mindemellett a fertőzöttek 69 százaléka, vagyis 712 ember már meggyógyult. Lettországban eddig 22-en haltak meg a betegségben, s 96 366 koronavírustesztet végeztek el.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1807 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány 64 ember életét követelte.

A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1604 fertőzöttet jelentettek, akik közül 61-en haltak meg a kórban.