Rasszizmussal vádolják Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét, Donald Trump kihívóját, miután egy afroamerikai riporternek azt mondta: ha még mindig gondolkodnia kell, hogy rá szavazzon, vagy Trumpra, akkor nem is fekete-  írja a Fox News.

Barack Obama korábbi alelnöke a Breakfast Club nevű reggeli műsor riporterének azt mondta: 

Ha gondot okoz eldönteni, hogy engem támogasson vagy Trumpot, akkor ön nem is fekete.

Katrina Pierson, Donald Trump kampánycsapatának egyik vezető tanácsadója úgy fogalmazott, hogy Joe Biden 77 éves fehér férfiként azt hiszi, hogy megmondhatja a feketéknek, miképpen cselekedjenek. Szerinte a volt alelnök megjegyzése rasszista és dehumanizáló.

A műsor az elhangzottak után Twitter-oldalán megkérdezte követőit, hogy egyetértenek-e Biden szavaival, és végül elsöprő többségük, több mint 89 százalékuk elutasította azt.

Tim Scott, dél-karolinai republikánus szenátor (aki maga is fekete) azt mondta, ez a legarrogánsabb és legfelháborítóbb nyilatkozat, amit valaha hallott. Hozzátette: 1,3 millió afroamerikai szavazott Trumpra. Azt mondta 1,3 millió afroamerikainak, hogy nem is feketék? Mi a fenének képzeli magát?

A szintén republikánus Lindsey Graham, a másik dél-karolinai szenátor (aki híres arról, hogy jó néhány kétpárti törvényjavaslatot kezdeményezett, így a demokraták között is nagy az elfogadottsága) azt mondta: "Igazán durva (Biden megjegyzése - a szerk.), de ritka és őszinte bepillantást ad a liberálisok gondolkodásába. A liberálisok azt gondolják, hogy tényleg nem lehetsz fekete, latino, nő vagy intelligens, ha nem támogatod a liberális programjukat.

Brad Parscale, Trump kampánymenedzsere szerint Biden megjegyzései az „elitista demokraták arroganciájának csúcsát" jelentik.