Magyargyűlölő kijelentései ellenére megkapja a Nagy Károly-díjat a román elnök

2020.05.22. 17:24

Jürgen Linden, az aacheni székhelyű Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke interjút adott az Aachener Zeitung című helyi lapnak. Linden, aki korábban szociáldemokrata színekben a város polgármestere volt, kifejtette, hogy Klaus Iohannis román államfő „egy elkötelezett európai", aki a magyarellenes kijelentései ellenére meg fogja kapni a legrangosabb európai kitüntetést, a Nagy Károly-díjat. Azt is hozzáfűzte, hogy szerinte Iohannis nem lett nacionalista.

„Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy Románia államfője egy elkötelezett európai" – így kezdi az Aachener Zeitungnak még kedden adott interjúját a Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke, Jürgen Linden, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, aki 1989 és 2009 között volt Aachen polgármestere.

Jürgen LindenForrás: Wikimedia Commons/Euku

A nyilatkozatot csütörtökön szemléző román G4Media kiemeli, hogy az interjú készítője emlékeztette Lindent Klaus Iohannis magyarellenes kijelentéseire, illetve megkérdezte tőle, hogy e fejlemények tükrében a román államfő még méltó-e a legrangosabb európai elismerés, a Nagy Károly-díj átvételére? Az alapítvány elnöke erre azt felelte, hogy a politikában időnként elképzelhetőek túlzó kijelentések, de szerinte a román államfő „nem lett egyik napról a másikra nacionalista". Hozzáfűzte, hogy már megvizsgálták Iohannis magyarokkal kapcsolatos megnyilvánulásait, és ezek nem adnak okot arra, hogy megváltoztassák a véleményüket a díj odaítéléséről. Jürgen Linden külön hangsúlyozta, hogy Klaus Iohannis meg fogja kapni a Nagy Károly-díjat, csupán az átadó ünnepség dátuma változik, tekintettel a járványhelyzetre. Szerinte várhatóan ősszel kerül majd sor az átadóra, attól függően, hogy milyen mértékben javulnak a járványügyi statisztikák.

A román államfőnek eredetileg május 21-én kellett volna átvennie a díjat Aachenben, amelyet 2019. december 14-én ítéltek neki oda.

A képernyőn Klaus Iohannis román államfő, az asztal mellett Jürgen Linden, Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke, illetve Marcel Philipp (CDU), Aachen jelenlegi polgármestere, 2019. december 14-én, a díj odaítélésének a napjánForrás: AFP/Ralf Roeger

A Nemzetközi Nagy Károly-díj a legismertebb összeurópai elismerésnek számít.  1950 óta ítéli oda Aachen város önkormányzata azon européer közéleti szereplőknek (szinte kizárólag csúcspolitikusoknak), akik „hozzájárultak az európai egységhez és kooperációhoz, illetve harcolnak az európai értékekért, a vélemény szabadságáért, a demokráciáért, a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért".

Ezen kritériumok tükrében minimum megmosolyogtató, hogy a magyarellenes összeesküvés–elméleteket terjesztő, az erdélyi magyarság jogegyenlősége ellen a román közvéleményt hergelő Klaus Iohannis megkaphatja e rangos elismerést. 

A díjat Nagy Károlyról (Charlemagne), a Frank Birodalom császáráról nevezték el, és azért Aachenben adják át, mert az volt a Nyugat-Európát egyesítő uralkodó székvárosa.

Idáig a Károly-díjjal olyan neves személyiségeket tüntettek ki, mint Konrad Adenauer, Winston Churchill, Bill Clinton vagy Tony Blair.

A Nagy Károly-díjForrás: AFP/Handout

A Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítványt az utóbbi napokban heves kritikával illették különböző német nyelvű lapok, amiért a magyarellenes kijelentései dacára mégis odaadják Klaus Iohannisnak a díjat.  Ezen sajtóorgánumok (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel, Deutsche Welle, illetve a svájci Neue Zürcher Zeitung) korábban a román államfő feltétlen híveinek számítottak, és a Spiegelt leszámítva soha nem fogalmaztak meg vele szemben semmilyen jellegű ellenvetést. Az SPD-hez közel álló Spiegelben sem lehetett két cikk erejénél több kritikus hozzászólást olvasni a német származású román elnök kisebbségellenes magatartása kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK