Georgiában megszűnt a rendkívüli helyzet, feloldották a kijárási tilalmat

koronavírus Georgia Grúzia Tbiliszi
A local woman wearing a protective face mask buys vegetables from the street vendor in Tbilisi on May 11, 2020, as the country tries to curb the spread of the COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus. - Georgia on May 11 lifted most of the restrictions on economic activity that were imposed as part of measures to contain the coronavirus spread. Industrial production and trade were allowed to resume, with the exception of large shopping malls and clothing retailers. (Photo by Vano SHLAMOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Engedélyezte nagygyűlések és tüntetések megrendezését, valamint az egyetemi vizsgák és gyakorlati foglalkozások megtartását a georgiai kormány, miután péntek éjféltől a kaukázusi országban feloldották a rendkívüli helyzetet és vele a kijárási korlátozásokat - közölte szombaton a miniszterelnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a rendelkezést az egészségügyi minisztérium ajánlásaival összhangban hozták meg.
Ezenkívül

szombaton a kormány döntése alapján megnyíltak a temetők, amelyeket az április 19-i ortodox húsvét előtt zártak be. Mindamellett továbbra is érvényben van az a tilalom, hogy tíznél többen nem csoportosulhatnak, nem lehet népes lakodalmakat, halotti torokat és hasonló rendezvényeket tartani.

Továbbra is kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben, és az embereknek be kell tartaniuk a kétméteres biztonsági távolságot.

Az embereknek továbbra is be kell tartaniuk a kétméteres biztonsági távolságot. Forrás: AFP/Vano Shlamov

Nem működik a városi és helyközi közösségi közlekedés, zárva tartanak a vendéglátóhelyek, a nagyobb kereskedelmi központok, cipő- és ruhaboltok, edzőtermek, uszodák és a szállodák.

A rendkívüli helyzet feloldásával Georgiában megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a járványügyi rendkívüli helyzet március 21-i bevezetése után tíz nappal rendeltek el.

Április 27-én fokozatosan enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a személygépkocsik, taxik közlekedését, megnyíltak a szabadtéri piacok, működhettek az online oldalakon rendelt termékeket házhoz szállító vállalkozások, az autószervízek, autómosók, újraindulhattak az építkezések, megnyíltak az üzletek. A bevásárlóközpontok azonban zárva maradtak.

A georgiai lakosok szombatra virradó éjjel ujjongva, tapsolva, dudálva, tűzijátékokkal, ünnepelték a rendkívüli helyzet és a kijárási tilalom megszűntét.Tbilisziben kitódultak a központi utcákra, és üdvözölték egymást a visszanyert közlekedési szabadság alkalmából. A hangulat olyan volt, mintha az újévet köszöntötték volna.

Az ország történetének leghosszabb és legszigorúbb kijárási tilalma 53 napig tartott.

A hatóságok köszönetet mondtak a lakosságnak a rendkívüli helyzet alatt tanúsított türelemért.

Paata Imnadze, a georgiai nemzeti közegészségügyi központ igazgatóhelyettese elragadtatott szavakkal dicsérte a georgiai népet "hazafias és öntudatos magatartásáért a nagyon súlyos korlátozások" időszakában.

A legutóbbi adatok szerint Georgiában 728 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. További három fertőzött georgiai állampolgárt külföldről szállítottak haza. 509-en kigyógyultak a betegségből, 3500-an vannak karanténban, kórházban 243 embert ápolnak, és eddig összesen 12-en haltak meg a Covid-19-betegségben.