Második napja nincs új fertőzött Szlovéniában

2020.05.23. 16:40

A közép-dalmáciai Brac szigetén szombaton feloldották a horvát hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént, Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet.

Brac szigetéről egy 81 éves férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. Mint utóbb kiderült, a kórházból tünetmentesen, de koronavírus-ferzőzéssel bocsátották el. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg, akik később további embereket fertőztek meg. A szigeten a hatóságok 564 embert teszteltek, és közülük összesen 41-en bizonyultak fertőzöttnek. Szombattól az élet újra visszatérhet a rendes kerékvágásba a szigeten. 

Járókelők Zágrábban.Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot. Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban. Ennek feloldását május végére tervezi a kormány.Bár hivatalosan még nem hirdették ki a járvány végét, Horvátország két hete a határait is újranyitotta: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba.

Horvát rendőr ellenőrzi egy járművezető okmányait Zágrábban.Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, így az 2243 maradt és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma változatlanul 99. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2243 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.
A szomszédos Szlovénia valamivel több mint egy hete hirdette ki hivatalosan a járvány végét, elsőként az Európai Unióban.

Ljubljana belvárosa 2020. május 18-án.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

A válságstáb közlése szerint pénteken nem nőtt, így 1468 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 106 maradt. Az aktív fertőzöttek száma 18 fő.

Szlovén egészségügyi szakemberek lázt mérnek.Forrás: AFP/Jure Makovec