Öt, összesen 1,53 millió hordó benzint és alkilátot szállító iráni tartályhajó tartott Venezuelába a Karib-tengeren. Az egyik - a hadsereg kíséretével - már kikötött a súlyos gazdasági és politikai válságban tengődő Venezuela egyik kikötőjében. 

Iránnak és Venezuelának régóta szorosak a kapcsolatai. Az Egyesült Államok mindkét országgal szemben kemény gazdasági szankciókat vezetett be, és utasíthatja a térségben állomásozó hadihajóit, hogy tartóztassák fel az iráni tartályhajókat. 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárnak a minap küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy bármilyen amerikai támadás az iráni tankerek ellen illegális és kalózakciószerű lenne.

Ha az amerikaiak problémákat okoznak tankereinknek a Karib-tengeren vagy bárhol másutt a világon, mi is problémákat fogunk okozni nekik- figyelmeztetett Haszan Róháni iráni elnök Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával. Szavait az iráni elnöki hivatal idézte.

A Gibraltári-szorosban hajózik a Clavel nevű hajó május 20-án. Öt iráni olajszállító tankhajó legalább 45,5 millió dollár értékű üzemanyag-szállítmánnyal a fedélzetén jelenleg Venezuela felé haladForrás: MTI/AP/Marcos Moreno

Róháni hangsúlyozta, hogy országa nem akar újabb konfliktusba keveredni az Egyesült Államokkal, de fenntartja magának a jogot, hogy megvédje saját érdekeit. "Ezért azt reméljük, hogy az amerikaiak nem követnek el ilyen hibát" - mondta Róháni.

Jelenleg öt, összesen 1,53 millió hordó benzint és alkilátot szállító iráni tartályhajó tart Venezuelába, és az első közülük helyi idő szerint szombat este fél nyolc után már behajózott a súlyos gazdasági és politikai válságban tengődő latin-amerikai ország kizárólagos gazdasági övezetébe, amiről Twitter-üzenetében tájékoztatott Tareck El Aissani venezuelai alelnök és olajipari miniszter.

A venezuelai védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy az amerikai fenyegetés miatt a hadsereg fogja elkísérni a tankert a kikötőig, miután az az ország kizárólagos gazdasági övezetébe ért.