Nicolás Maduro venezuelai elnök vasárnap védelmébe vette országának azt a jogát, hogy szabadon kereskedhessen "a világ tengerein és égboltjain", s üdvözölte, hogy a hétvégén megérkezett Venezuela vizeire az egyik iráni tartályhajó.

Irán öt, összesen 1,53 millió hordó benzint és alkilátot szállító iráni tartályhajót indított Venezuelába, és az első közülük már elérte a súlyos gazdasági és politikai válságban tengődő latin-amerikai ország kizárólagos gazdasági övezetét.

Nicolás MaduroForrás: AFP/Marcelo Garcia

Maduro egy televíziós nyilatkozatban köszönetet mondott Haszan Róháni iráni elnöknek és Irán egészének "a szolidaritásért, a bátor döntésért". Hangsúlyozta: a szállítmányt illetően együttműködési megállapodás van érvényben Venezuela és Irán, két olyan "békeszerető ország" között, amely a saját fejlődési útját járja. "Lázadó népek, forradalmi népek vagyunk (...), soha nem fogunk térdre esni az észak-amerikai birodalom előtt" - szögezte le Maduro.

Róháni szombaton óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy megtámadja a Karib-tengeren át Venezuelába közlekedő iráni tartályhajókat. "Ha az amerikaiak problémákat okoznak tankereinknek a Karib-tengeren vagy bárhol másutt a világon, mi is problémákat fogunk okozni nekik" - figyelmeztetett.
Róháni hangsúlyozta, hogy országa nem akar újabb konfliktusba keveredni az Egyesült Államokkal, de fenntartja magának a jogot, hogy megvédje a saját érdekeit.

Iránnak és Venezuelának régóta szorosak a kapcsolatai, és összeköti őket az is, hogy hasonlóan ellenségesen viszonyulnak Washingtonhoz. Az Egyesült Államok mindkét országgal szemben kemény gazdasági szankciókat vezetett be, és utasíthatja a térségben állomásozó hadihajóit, hogy tartóztassák fel az iráni tartályhajókat.