Letartóztattak egy férfit hétfőn Tokióban, aki a vizesárkot átúszva, majd az ablakon átmászva illetéktelenül behatolt a palota látogatók elől elzárt kertjébe - tudatta a japán rendőrség.

Az eset nem sokkal az előtt történt, hogy Naruhito császár - a palota egy másik szárnyában - megkezdte az ekkor hagyományos rizsültetési szertartást, amelyet egyébként nem kellett az incidens miatt elhalasztani. A negyvenes éveiben járó férfi - akinek a személyazonosságát a hatóság nem fedte fel - indítéka egyelőre ismeretlen.

A tokiói császári palota vizesárka és az Otemachi üzleti városrészForrás: Photononstop/Eurasia Press

A rendőrség nem először lép fel a palotába illetéktelenül behatolni kívánók ellen: 2013-ban két brit turistát tartóztattak le, akik alsóneműben úszták át az épületet körülvevő árkot.  Tavaly egy japán férfi - ugyancsak alsóneműben - tette ugyanezt, saját bevallása szerint azért, hogy találkozhasson a császárral, 2008-ban pedig egy másik brit  teljesen meztelenül közelítette meg a palotát a már említett árkon keresztül, majd összeverekedett a letartóztatására kiérkező rendőrökkel.

A Tokió szívében lévő császári palota a főváros egyik legnépszerűbb turistalátványossága, és noha a kert egy része látogatható, a terület többi részére történő belépés engedélyhez kötött.