Meghaladta a 118 ezret a gyógyultak száma Oroszországban

2020.05.25. 11:52

Oroszországban egy nap alatt 5499-cel 118 789-re emelkedett a Covid-19-ből gyógyult emberek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez 2,6 százalékos, és tizedik napja 10 ezer alatti napi növekedést jelent. Az újonnan diagnosztizált esetek 43,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 92-vel 3633-ra, a gyógyulásoké 5499-cel 118 789-re emelkedett.

Védőmaszkban járőröző rendőrök a moszkvai Vörös térenForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Moszkvában 41-en haltak meg, amivel a halottak száma itt meghaladta a kétezret, és 2034-re nőtt. Az igazolt fertőzések napi növekedése a fővárosban 1,6 százalék volt. A járvány alatt Oroszországban több mint 8,9 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 260 ezer tesztelést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 287 683 embert tartanak megfigyelés alatt.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy vasárnap éjjeli tévéműsorban arra figyelmeztetett, hogy noha Oroszország túljutott már a napi fertőzések tetőzésén,  ezt, mint korábban mindenütt máshol a világon, a halálozások számának növekedése fogja követni.

Popova a Rosszija 1 csatornán azt mondta, hogy Oroszország 85 régiója közül 44-ben vált lehetővé a korlátozó intézkedések könnyítése.  Beszámolója szerint 17-ben ezek közül a járvány reprodukciós rátája 1, 27-ben pedig ennél alacsonyabb.

Moszkva kiüresedett belvárosa a koronavírus-járvány alattForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az orosz tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány kedvező forgatókönyv szerint alakul Oroszországban. Arra a sajtóban megszellőztetett vádra reagálva, miszerint magas az orosz egészségügyi dolgozók halálozási rátája, azt mondta, hogy az nem tér el jelentősen az országos halálozási összképtől.

Azt mondta, hogy az országban minden fertőzöttről és koronavírus-halottról tudnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a nyugati gyakorlattól eltérően az összes áldozat esetében boncolásos vizsgálattal állapítják meg a halál okát.