Montenegróban húsz napja nem regisztráltak új esetet. Hétfőre már minden beteg meggyógyult, ezzel Montenegró lehet Európa első koronavírus-mentes országa - ezt az ország miniszterelnöke jelentette ki sajtótájékoztatóján, ahol megvált a védőmaszkjától. 

Az első fertőzöttet 69 nappal ezelőtt vették nyilvántartásba a Balkán-félszigeten található országban, ahol azóta összesen 324 megbetegedést regisztráltak, és 9-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe.  

Törökországi egészségügyi segélyszállítmány érkezett Montenegróba 2020. április 8-án.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ali Balikci

A montenegrói miniszterelnök hétfőn lényegében koronavírus-mentesnek nyilvánította az országot. Megnyertük ezzel a gonosz vírussal szemben folytatott csatát, és ezzel Montenegró Európa első koronavírus-mentes országává válhat - jelentette ki Dusko Markovic, Montenegró miniszterelnöke sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy egyeztetett a védekezésért felelős podgoricai operatív törzs vezetőivel. 

Dusko Markovic, montenegrói kormányfőForrás: Montenegrói Kormányhivatal/www.predsjednik.gov.me

Markovic egyébként a sajtótájékoztatóját azzal indította, hogy még mielőtt belekezdett volna a mondanivalójába, jelképesen megvált a védőmaszkjától. A 620 000 lakosú balkáni ország kormányfője megjegyezte, hogy lassan már három hete, hogy egy beteget sem regisztráltak, ami lényegében azt jelenti, hogy mostanra vírusmentes lett az ország. Markovic hozzátette, hogy amennyiben június 2-ig nem regisztrálnak új megbetegedést, hivatalosan is úgy tekintik, hogy a koronavírus-járvány Montenegróban véget ért.