Jelentősen lelassult a járvány Olaszországban

Róma, 2020. május 19. Vásárlók testhőmérsékletét méri egy biztonsági őr egy római üzlet bejáratánál 2020. május 19-én. Olaszországban a járványügyi intézkedések feloldásának második fázisában május 18-től újraindulhat a kereskedelem és a vendéglátás a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásával. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
Vágólapra másolva!
Mindössze 300 az új fertőzöttek száma Olaszországban hétfőn - közölte az olasz polgári védelmi hatóság. Ez jelentős csökkenés a vasárnapi 531 után. A napi halálozás valamelyest nőtt, a vasárnapi 50-ről 92-re – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az összesítés ugyanakkor nem tartalmazza Lombardia régió – ami a leginkább fertőzött területnek számít az országban – vasárnapi haláleseteinek a számát technikai problémák miatt.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Az aktív fertőzöttek száma hétfőn 55 300-ra csökkent az előző napi 56 594-ről. Közülük valamivel több mint 8 ezer beteget kezelnek még kórházakban.

A gyógyultak száma túllépte a 141 ezret.

Az olaszországi halálesetek száma a vírus februári azonosítása óta elérte a 32 877-et, ami a harmadik legmagasabb az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Az azonosított esetek száma meghaladja a 230 ezret.

Az aktív fertőzöttek száma hétfőn viszont 55 300-ra csökkent az előző napi 56 594-ről.

Olaszországban a járványgörbe egyébként folyamatosan lefele ível. Az óvintézkedések további enyhítéséről vagy esetleges szigorításáról a május 18-i újranyitástól számított két hét elteltével döntenek.

Az olasz légierő Frecce Tricolori nevű akrobatacsoportjának gépei az olasz nemzeti színeket festik az égre a milánói dóm felett 2020. május 25-én. A Frecce Tricolori gépei minden nap tesznek tiszteletköröket a koronavírus-járvány által leginkább sújtott városok felett az Olasz Köztársaság kikiáltásának 74. évfordulójáig, 2020. június 2-ig. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

Május 29-én várható a bejelentés arról, hogy június 3-tól mely tartományok között lehet majd ismét szabadon mozogni.

Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a társadalmi távolságtartást nem mindig betartó fiatalok miatt, valamint a járvány esetleges terjedésétől tartanak Dél-Olaszországban is, ahol eddig éppen a tartományok közötti határzárnak köszönhetően kevés fertőzöttet diagnosztizáltak.

Szicília és Szardínia kormányzója kötelező vírustesztet szorgalmazott a szigetekre érkező turisták számára, a javaslatot azonban a római kormány fenntartással fogadta. Nem talált támogatásra a kormány részéről az a kezdeményezés sem, miszerint az olaszországi utcákon, tereken, strandokon önkéntesek felügyeljék a szájmaszk viseletét és a távolságtartást.

A sajtóhírt a római belügyminisztérium megalapozatlannak és káoszkeltőnek nevezte.

Giuseppe Sala milánói polgármester hétfő este bejelentette, hogy keddtől betiltják este hét órától az alkoholos italok elvitelre árusítását. Így akarják megakadályozni, hogy a nyári jóidőben esténként a város utcáin, terein többnyire fiatalok tömegei csoportosuljanak. A polgármester hangsúlyozta, hogy

az alkoholfogyasztás csak az asztaloknál ülve lesz engedélyezett, az állva fogyasztást bírságolják.

A rendőrség szigorú ellenőrzést indít a leglátogatottabb szórakozóhelyek környékén - tette hozzá. A polgármester közölte, hogy a prefektussal közösen hozta meg döntését, miután a vendéglátóhelyek május 18-i újranyitásától esténként egyre nagyobb tömeg lepte el az utcákat, főleg az utóbbi hétvégén. Milánó első embere megjegyezte, hogy hasonló rendelkezés bevezetésére vár a nagyváros körüli önkormányzatok területén is.

Ugyanez a probléma jelentkezett Nápolyban is a hétvégén, amikor

a város tengerparti sétányát hajnalig tömeg töltötte meg távolságtartás és szájmaszk nélkül.

A vendéglátóhelyek csökkentett asztalszáma miatt sokan állva fogyasztanak, sokkal többen csoportosulva mint korábban az asztaloknál ülve.

A 60 millió lakosú országban hétfőig mintegy 2 200 000 főt teszteltek.