Már kilencedik napja csökken a halálozások száma Spanyolországban

2020.05.25. 21:38

Több mint 1900-zal csökkentette a koronavírus okozta regisztrált halálesetek számát a spanyol egészségügyi minisztérium, mivel hibákat talált az adatok felülvizsgálatakor - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi, riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján Madridban hétfőn.

A járványügyi vezető elmondta, hogy a 17 tartományból és a két észak-afrikai exklávéból érkező tájékoztatókban előfordult, hogy kétszer jelentettek haláleseteket, illetve olyan halálesetekről is beszámoltak, ahol a vizsgálatok nem igazolták a koronavírus-gyanút.A szaktárca szerint Spanyolországban eddig 26 834-en haltak meg a fertőzés következtében, szemben a vasárnap közölt 28 752-vel. 

A koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati intézkedések elleni autós tüntetés résztvevői Barcelonában 2020. május 23-án.Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 50-en haltak meg,

a halálozás kilencedik napja maradt száz alatt.
A minisztérium kiigazította a regisztrált fertőzöttek adatait is, eszerint eddig 235 400 esetben azonosították a SARS-CoV-2 nevű vírust, ami 372-vel kevesebb mint, ami a vasárnapi jelentésben szerepelt. Egy nap alatt 132 új fertőzöttet szűrtek ki.Arancha González Laya spanyol külügyminiszter Twitter-oldalán közzétette, hogy júliustól eltörlik a külföldről érkezők számára kötelező kéthetes karantént, amelyet május 15-én vezettek be. A döntést összhangban van a központi kormány hétvégi bejelentésével, miszerint júliustól az ország ismét megnyílik a külföldi turisták előtt.

Utasok a madridi Atocha pályaudvaron 2020. május 18-án. A spanyol fővárosban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások első fázisában megnyithattak az üzletek, éttermek, múzeumok, templomok és könyvtárak, de csak a befogadóképessük harminc százalékáig fogadhatnak látogatókat, vendégeket, vásárlókat.Forrás: MTI/EPA/EFE/Ballesteros

Spanyolországban hétfőn újabb járványügyi enyhítések kezdődtek, például a fővárosban több mint két hónap után megnyitotta kapuit a híres Retiro park, a kávézók, éttermek pedig megnyitották teraszaikat, minden vendég után fertőtlenítve a székeket és asztalokat.
Az elmúlt hónapokhoz képest jóval több embert lehetett látni az utcákon, de sehol nem alakult ki tumultus, és a legnépszerűbb belvárosi területek forgalma jóval elmarad az ilyenkor szokásostól.Madridban felavatták az első olyan automatát, amelyből szájmaszkot és kézfertőtlenítőt lehet vásárolni. Előbbi viselése kötelező, nem csak a tömegközlekedési eszközökön, hanem minden olyan nyilvános helyen, ahol nem lehet tartani az előírt két méteres távolságot. A napokban összesen tíz metróállomásra helyeznek ki ilyen készüléket.