Szerbiában újabb nap telt el halálos áldozat nélkül

health pandemic virus Islam Horizontal
Kosovo muslim believers wearing protective face masks and gloves greet each other after praying at the Skanderbeg Square of Pristina on May 19, 2020, in a sign of protest, as the Islamic Community decided to keep the mosques closed in order to prevent the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Armend NIMANI / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerbiában másodszor fordult elő, hogy 24 óra alatt nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy gyengül a járvány az országban, Montenegróban pedig majdnem három hete nem jelentettek új esetet, ha ez még egy hétig így marad, hivatalosan is bejelentik a járvány végét.
Vágólapra másolva!

Szerbiában vasárnapról hétfőre 11 092-ről 11 159-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány kitörése óta másodszor fordult elő, hogy nem volt az országban halálos áldozata a Covid-19 betegségnek. Két nappal ezelőtt történt meg először, hogy nem volt halálos áldozat, majd szombaton egy halottat regisztráltak.

Járványügyi szakemberek szerint

ám kisebb gócok még kialakulhatnak, főként a munkahelyeken, ahol a visszatérő dolgozók egymásnak adhatják át a vírust, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Kemény csapást mért a járvány Koszovó gazdaságára

Koszovóban az utóbbi 24 órában egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma 1032. Az egészségügyi miniszter közölte, az első fertőzöttet március 13-án regisztrálták, és azóta vasárnap volt az első nap, hogy egyetlen új fertőzöttet sem vettek nyilvántartásba.

Két maszkot viselő férfi üdvözli egymást a koszovói Pristinában Forrás: AFP/Armend Nimani

A járvány kemény csapást mért a koszovói gazdaságra, a statisztikai hivatal adatai szerint

áprilisban 34,4 százalékkal esett vissza az import

az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg az export 11,5 százalékos csökkenést produkált.

Az elhalasztott választásról egyezkednek Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1941-ről 1978-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A parlamenti pártok nem tudnak egyezségre jutni, hogy mikorra tűzzék ki a korábban áprilisra tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választásokat. A kormányzó szociáldemokraták június 15-én szeretnék megtartani a voksolást, míg az ellenzéki jobboldal inkább augusztus végét, szeptember elejét tartja erre alkalmasnak.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint

az észak-macedón állampolgárok is inkább a nyár végén járulnának az urnák elé,

a júniusi szavazást túl elhamarkodottnak vélik. A szociáldemokraták szerint viszont, ha csak augusztusban vagy szeptemberben lesz a választás, akkor a május 31-én véget érő szükségállapotot további legalább 30 nappal meg kell hosszabbítani.

20 napja nem volt új eset Montenegróban

Montenegróban húsz napja nem regisztráltak új esetet. Az első fertőzöttet 69 nappal ezelőtt vették nyilvántartásba, eddig kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és hétfőre már minden beteg meggyógyult.

Amennyiben június 2-ig nem regisztrálnak új megbetegedést, hivatalosan is úgy tekintik, hogy a koronavírus-járvány Montenegróban véget ért.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt tízzel, 2391-ről 2401-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta nem regisztráltak ilyen kevés napi esetet a nyugat-balkáni országban, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy hamarosan lecseng az epidémia Bosznia-Hercegovinában.