Fiatal, körözött tunéziai bűnözők indultak meg Európába

olaszország, migráció, bevándorlás
Lampedusa, 2020. április 28. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe 2020. április 28-án. A kis hajón 100 migráns: 49 férfi, 44 nő és 7 kiskorú érkezett Afrikából Olaszországba. MTI/EPA/ANSA
Vágólapra másolva!
Két éve nem volt ennyire erős a migráció, mint most, háromszor annyian érkeznek az országba, mint tavaly ugyanezen időszakban - jelentette be Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento államügyésze egy hétfői lapinterjúban. Elismerte, óriási baj van Olaszországban, a baloldali kormány képtelen kezelni a helyzetet. Szavaiból kiderült, újra a tunéziai bűnszervezetek irányítják a migrációt, ezért fiatal, büntetett előéletű migránsok érkeznek az összeroppanás szélén lévő Olaszországba. 
Vágólapra másolva!

Újra óriási a migrációs nyomás Olaszországon, egyre többen szállnak partra az ország déli partjainál.

Bűnszervezetek vették át az irányítást

Mintegy ezren kötöttek ki a Tunéziához legközelebbi dél-olaszországi partokon az elmúlt hétvégén:

  • két, migránsokkal teli hajó Lampedusára,
  • egy másik Linosa szigetére érkezett,
  • további három a szicíliai Marsala és Mazzara partjaira,
  • egy tízméteres halászhajóval pedig több százan érkeztek az Agrigentóhoz közeli Palma di Montechiaro strandjára,

Utóbbi esetben a migránsok elfutottak, így csak hetvenet tudtak közülük feltartóztatni a rendőrök. "Ezer ember egyidejű tengerre tétele önmagáért beszél, az észak-afrikai emberkereskedelem megmutatta erejét" - kommentálta a történteket Luigi Patronaggio a La Repubblica című napilapnak. Az államügyész elmondta azt is, hogy

a Földközi-tenger nyugati felében a migrációt ismét a tunéziai bűnszervezetek irányítják.

Patronaggio számításai szerint a Tunézia és Olaszország között kevesebb mint háromszáz kilométeres útvonalon akár több ezer embert is képesek utaztatni. Ebbe a körbe sorolta a Szaharától délre fekvő közép-afrikai országokból származó migránsokat, valamint büntetett előéletű tunéziaiakat, akik közül többeket már korábban kiutasítottak Olaszországból.

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe. A kis hajón 100 migráns érkezett Afrikából Olaszországba. Forrás: MTI/EPA/ANSA/-

Bűnözők érkeznek Olaszországba

Jelenleg az emberkereskedők - a Líbia és Olaszország közötti közvetlen, de hosszabb és veszélyesebb tengeri útvonal helyett - a líbiai táborokból gyalogosan, karavánokban Tunéziába terelik át a közép-afrikaiakat, és átadják őket a tunéziai emberkereskedőknek. Utóbbiak kisebb és közepes halászhajókra teszik őket.

A migránsok között többnyire fiatal, büntetett előéletű, körözött tunéziaiakat is elrejtenek.

A hivatalos adatok szerint a hétvégén a tunéziai hatóságok további 238, indulásra kész migránst tartóztattak fel az észak-afrikai ország partjain. Köztük 98 volt a közép-afrikai, a többiek tunéziaiak voltak. További két hajó a tunéziai vizeken felborult, hetven túlélőt mentett ki. Felmerült, hogy a sok kisebb hajót egy nagyobb hajó húzza el az olaszországi vizekig, de ezt a hajót még nem azonosították.

Az olasz rendőrség illegális bevándorlókat ellenőriz és vesz őrizetbe a szicíliai Agrigento tartomány Palma di Montechiaro településén 2020. május 24-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Háromszor annyi bevándorló érkezik

A Lampedusa és Agrigento határvonalára érkező migrációval foglalkozó szicíliai ügyész megjegyezte, év eleje óta már mintegy 4500 migráns érkezett Olaszországba, háromszor annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban.

- mondta, veszélyesként ítélve meg a még csak most kezdődött nyári migrációs időszakot. Szerinte a következő hetek kiemelt készültséget igényelnek. Hozzátette, hogy az olasz belügyminisztérium is aggódik, mivel a járványhelyzetben a migránsoknak az EU-tagállamok közötti önkéntes áthelyezése leállt. Ezzel egy időben Lampedusa szigetén lakossági aláírásgyűjtés indult a szigeten működtetett regisztrációs központ (hot spot) bezárására.

Salvini ellen vizsgálódott

Tavaly Luigi Patronaggio indított eljárást Carola Rackete, a Sea-Watch álcivil hajó kapitányával szemben, aki az olasz kikötők lezárása ellenére a parthoz hajtott. A szicíliai ügyész rendelte el tavaly augusztusban a szintén álcivil Open Arms hajó kikötését is, ennek ügyében Matteo Salvini akkori belügyminiszter ellen eljárás indult. Arról, hogy felfüggesszék-e a Liga párt vezetőjének mentelmi jogát, a felsőház illetékes bizottságának véleményét előreláthatóan kedden közlik.

Mintegy 400, csónakokon érkező migráns szállt partra a dél-olaszországi Szicíliában. A parti őrség most egy nagy hajó után kutat, amelyen a bevándorlók átkeltek a Földközi-tengeren. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Salvini ellen hadjáratot indítottak

Mint ismert, tavaly felbomlott a bevándorlásellenes Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója, Salviniék helyett a baloldali Demokrata Párt lépett be a kormányzásba. Ez alapjaiban változtatta meg Olaszország bevándorláspolitikáját: az új kormány enyhített az addigi szigorú és következetes irányvonalon. Az előző kormány belügyminisztere, Matteo Salvini keményen fellépett az illegális migráció ellen, és komoly eredményeket ért el a migráció, és az ezt mozgató emberkereskedők visszaszorításában.

A kormányváltást követően politikai ellenfelei bosszúhadjáratot indítottak Salvini ellen, ami leginkább a koncepciós ügyekben mutatkozott meg. Több migrációs ügy kapcsán is támadták, mindezidáig sikertelenül. Múlt hét csütörtökön újabb Salvinit érintő ügy került az olasz parlament mentelmi bizottsága elé, ez azonban a bizottságban elbukott: nem támogatták Salvini mentelmi jogának megvonását.

Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét, volt belügyminisztert bevándorlásellenes nézetei miatt megpróbálják ellehetetleníteni Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol NGO hajóját érinti, amely fedélzetén 164 migránssal augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól. Salvini belügyminiszterként nem engedélyezte a hajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem, a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren.

Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását. Ugyanezen a napon, a kikötési engedélyt végül a most beismerő vallomást tevő Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva. Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt eljárást szorgalmazott Matteo Salvinivel szemben.

Matteo Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-án a szenátus már megvonta, mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. Ebben az ügyben júniusban várják Salvinit meghallgatásra a szicíliai ügyészségre.

"Soros támadása számomra megtiszteltetés"

Ahogy arról az Origo is beszámolt a V4NA nemzetközi hírügynökség alapján, mindeközben nyilvánosságra került egy titkos beszélgetés a Salvini-eljárások kapcsán.

Elismerte egy olasz ügyész és jogász kollégája egy privát beszélgetésben, hogy Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter „nem tett semmi rosszat", amikor még belügyminiszterként megtiltotta az illegális migránsok partra szállását Olaszországban.

Megegyeztek ennek ellenére abban, hogy továbbra is támadni kell a Liga vezetőjét. A viterbói ügyész pedig megkérdőjelezte a Salvini ellen a szicíliai Agrigento ügyészségén indított eljárások jogi alapját is.

Soros György nemrég egy interjúban azt mondta: "Kifejezetten aggódom Olaszországért, mivel Salvini egyre nagyobb teret hódít". Salvini mindezt úgy kommentálta közösségi oldalán,, hogy "Soros engem támad? Enyém az aranyérem".