Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai előtt

SZIJJÁRTÓ Péter; KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2020. május 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (j) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a szövetség székházában Kolozsváron 2020. május 26-án. MTI/Kiss Gábor
Vágólapra másolva!
Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta: tegnap éjjel és ma reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon a magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé az országaikban való karanténmentes tartózkodást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

- részletezte a miniszter.

Kifejtette: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak.

Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, az egyeztetéseket azután folytatta le a szlovák és a cseh kollégájával, miután hétfőn Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar-szerb határon, és Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával folytatott megbeszélés után erre utasította.

Arra az újságírói kérdésre, hogy várható-e ilyen megállapodás Romániával is, Szijjártó Péter kihangsúlyozta:

„Remélem, hogy hamarosan lesz lehetőség arra, hogy ilyen típusú tárgyalást folytassunk Romániával is. Nekünk is az az érdekünk, hogy a határon túli magyar közösség tagjai a legszorosabb kapcsolatot tudják tartani az anyaországgal, és a határmentén élő közösségek tagjai élő kapcsolatban lehessenek" - fogalmazott a miniszter.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter köszönetet mondott az RMDSZ-nek azért a közvetítő szerepért, amit a járvány idején Magyarország és Románia kapcsolataiban játszott.

Mint emlékeztetett rá:

az RMDSZ kérésére tették lehetővé azt, hogy a határon át ingázókat ne helyezzék karanténba a határátlépés után.

Hozzátette: most Kelemen Hunor azt kérte, hogy Magyarország tegye 24 órássá az országon való átutazás lehetőségét, és erről egyeztetéseket kezdenek az osztrák és a román partnereikkel.

A teljes sajtótájékoztató alább tekinthető meg: