Megölték az Iszlám Állam egyik volt parancsnokát

Iszlám Állam, Nigéria, illusztráció
Vágólapra másolva!
A nemzetközi terrorellenes koalíció légicsapással megölte az Iszlám Állam egyik parancsnokát Szíriában. A terrorista volt a terrorszervezet által korábban meghódított iraki területek "kormányzója" - áll az iraki terrorelhárító egység keddi közleményében.
Vágólapra másolva!

Mutaz Nomán Abdul-Náif Nedzsm al-Dzsabúri volt a felelős továbbá több, Irakon kívül végrehajtott terrorakció kidolgozásért is.

Jahja Raszúl tábornok, az iraki hadsereg egyik szóvivője az INA iraki hírügynökségnek azt mondta, hogy a hádzsi Tejszír néven is ismert al-Dzsabúrinak több személyazonossági irata volt. Raszúl nem közölte, mikor hajtották végre az akciót az Irakkal szomszédos szíriai Deir-ez-Zór tartományban, és egyelőre a nemzetközi koalíció sem reagált az iraki bejelentésre.

Illusztráció Forrás: Twitter

A közlemény szerint a koalíció az iraki hírszerzés értesülései nyomán indított a térségben támadást.
A hét végén az iraki biztonsági erők több terrorelhárító akciót hajtottak végre a szíriai határ mentén, és letartóztatták egyebek közt Abdul-Nasszer Kardast, akit az Iszlám Állam meggyilkolt vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadi lehetséges utódjának tartottak. Ezzel kapcsolatban kurd csapatok azt közölték a sajtóval, hogy Kardast ők fogták el néhány hónappal ezelőtt, és a múlt héten adták át az iraki hatóságoknak.

Az elmúlt hónapokban az iraki hadsereg több akciót is végrehajtott a szíriai határnál,

illetve az ország északi és középső részén az Iszlám Állam megmaradt csoportjai ellen. Ezeken a területeken a washingtoni Center for Global Policy agytröszt szerint mintegy 4000 terrorista és körülbelül 8000 alvósejt lehet.

Irakból 2017 végén sikerült kiszorítani a korábban hatalmas területeket ellenőrzése alá vonó Iszlám Állam fegyvereseit, de a terrorszervezet továbbra is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre Irakban.