Szijjártó Péter: Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést akar építeni Romániával

2020.05.26. 12:00

Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést akar építeni Romániával, és a világjárvány idején megtapasztalt észszerű együttműködést szeretné továbbfejleszteni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délelőtt Bukarestben, azt követően, hogy Bogdan Aurescu román kollégájával tárgyalt.

Közös sajtóértekezletükön a magyar diplomácia vezetője kijelentette: Magyarország a közép-európai térség együttműködésének erősítésében érdekelt, kétoldalú kapcsolatait pedig a kölcsönös tiszteletre alapozza.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Bukarestben, a külügyminisztériumban 2020. május 26-án.Forrás: MTI/Borsos Mátyás

Megadjuk a tiszteletet a partnereinknek, de egy több mint ezeréves nemzetként el is várjuk azt - szögezte le Szijjártó Péter, majd hozzátette: „a másfél milliós erdélyi magyarságnak is az az érdeke, hogy a két ország jóban legyen egymással".

A külgazdasági és külügyminiszter bukaresti tárgyalásai során azt kérte román kollégájától, hogy Románia is tekintsen erőforrásként a területén élő magyar közösségre, miként Magyarország is így tekint az országban élő román nemzeti közösségre.

Elmondta: a Fidesz kormányra lépése óta ötszörösére növelte a nemzeti kisebbségeknek, és így a román közösségnek járó költségvetési támogatást, és a magyar parlamentbe beterjesztett új nemzetiségi törvény a nemzeti közösségek tulajdonába juttatja az általuk oktatási vagy kulturális célra használt ingatlanokat.

A magyar fél örömmel fogadja, ha Románia is támogatja a magyarországi románokat, miként természetesnek tekinti azt is, hogy Magyarország is támogatja a határain túl élő nemzetrészek boldogulását szülőföldjükön - közölte.

Szijjártó Péter külön kiemelte: A szomszédos országokban indított magyar gazdaságfejlesztési program révén eddig 250 millió eurónyi beruházás jött létre Romániában. A magyar fél nyitott arra, hogy - a román kérésnek megfelelően - megállapodást kössön ennek a programnak a folytatásáról.Hamarosan véget érnek a két ország gázhálózatának összekötését célzó munkálatok, amelyek révén lehetővé válik a Romániából Magyarország irányába történő gázszállítás is, az első időszakban évi 1,75 milliárd köbméter, és várhatóan augusztusra elkészülhet az újabb autópálya-csatlakozás a két ország között - sorolta az eddigi eredményeket a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kihangsúlyozta: Magyarország a jó kapcsolatban érdekelt, szívesen venné, ha nem a magyarság lenne a téma a román választási kampányban, és reményét fejezte ki, hogy az ezzel kapcsolatos <<sajnálatos nyilatkozatok>> nem ismétlődnek meg.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter a trianoni békediktátum – szerinte békeszerződés – közelgő centenáriumára utalva felhívta rá a figyelmet: a két országnak túl kell lépnie az eltérő történelemszemléleten, és a kölcsönösen előnyös projektekre összpontosítva „valódi" stratégiai partnerséget kell felépítenie.

Ehhez szerinte ki kell lépni a kölcsönös „provokációk" logikájából, a kölcsönös tiszteletre és bizalomra kell alapozni a kétoldalú kapcsolatokat, és a Romániába látogató magyar tisztségviselőknek tartózkodniuk kell attól, hogy a stratégiai partnerség szellemével ellentétes nyilatkozatokat tegyenek.

Aurescu ezzel kapcsolatosan egyetlenegy konkrét esetet sem emelt ki, így nem lehet pontosan tudni, hogy mire is gondolhatott. 

A bukaresti diplomácia vezetője megjegyezte: Románia számára a trianoni döntés a románság számára „elsődleges jelentőséggel bíró" - Erdély és a Román Királyság „egyesülését" kikiáltó - 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés határozatának nemzetközi elismerése volt.

Elismerik Magyarország jogát ahhoz, hogy maga döntsön a történelmi eseményekkel kapcsolatos megemlékezésekről, de azt szeretnék, ha a két ország kapcsolatát a 21. századi, európai szellemű, pragmatikus jövőépítés szándéka határozná meg - hangoztatta a román külügyminiszter, ismét kerülve a konkrétumokat. 

Szijjártó Péter közösségi oldalán közzétett reggeli bejegyzéséből az derül ki, hogy a miniszter még a mai nap folyamán Kolozsvárra és Gyulafehérvárra látogat. Román sajtóinformációk alapján, Kolozsváron Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel fog tárgyalni.

Frissítés: 

Szijjártó Péter megérkezett Kolozsvárra, ahol megbeszélést folytat Kelemen Hunorral. 

A közös sajtótájékoztatójuk 14:40-től várható, amiről majd az Origo is beszámol.