Meghalt Renate Krössner

Sunny Cinema, Renate Krössner
Solo Sunny Year : 1980 - East Germany Director : Konrad Wolf, Wolfgang Kohlhaase Renate Krößner
Vágólapra másolva!
Meghalt Renate Krössner Ezüst Medve-díjas német színésznő, az egyik legnagyobb NDK-filmsiker, a Solo Sunny főszereplője.
Vágólapra másolva!

Renate Krössner színésznő 75 évesen, a Berlin melletti Blankenfeldében halt meg hétfőn - közölte a német médiával a DEFA-alapítvány a család környezetére hivatkozva.

A Solo Sunnyban, a Konrad Wolf rendezte 1980-as filmdrámában Krössner egy feltörekvő dzsesszénekesnőt alakít, aki elbukik a férfiak uralta világ ellenállásán. A nagy közönség- és fesztiválsikert arató produkció elhozta Kössnernek a legjobb női főszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat a 30. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ugyanakkor derékba törte karrierjét a kommunista Kelet-Németország állami filmstúdiójánál, a DEFA-nál, mivel a hivatalos keletnémet kultúrpolitika nem nézte jó szemmel a rendszerkritikusnak tekintett film váratlan sikerét.

Renate Krössner a Solo Sunnyban Forrás: Origo

Miután évekig nem kapott szerepet a DEFA-nál, a színésznő 1983-ban kérvényezte kiengedését Nyugat-Németországba, és 1985-ben fiával és élettársával el is hagyhatta a Német Demokratikus Köztársaságot (NDK).

A pályafutását az egykori NDK-ban színházakban kezdő Kössner eleinte Nyugaton is főleg színházakban játszott, de nemsokára szerepet kapott számos tv-sorozatban és játékfilmben is, például a Helden wie wir című 1999-es filmkomédiában vagy a Zucker a nyerő! című 2004-es vígjátékban.