Teljes a káosz Macron elnök körül a koronavírus-járvány miatti késlekedések miatt

Franciaország, koronavírus, COVID-19
Medical staff take care of six patients suffering from Covid-19 air transported from the French eastern city of Mulhouse before being evacuated towards hospitals in the city of Brest, western France, on March 24, 2020, on the day eight of a strict lockdown in France to stop the spread of COVID-19 (novel coronavirus). (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)
Vágólapra másolva!
A legfrissebb franciaországi hírek alapján Agnes Buzyn, Macron egykori egészségügyi minisztere, a várakozásokkal ellentétben mégsem lép vissza a főpolgármesteri jelöltségtől. A Le Figaro ma délelőtt még azt valószínűsítette - teljesen logikusan -, hogy visszalép. Lemondott egy videókonferenciát és egy holnapi kampányszerű rendezvényt, esélye amúgy sincs, hogy a március közepi első fordulót követő, június végi választást megnyerje. De mégsem lép vissza. Annak ellenére, hogy a baloldali politikusnőt, még egészségügyi miniszterként, súlyos felelősség terheli, hogy Franciaország késlekedett a járvány megelőzésében. Amíg Magyarországon vagy a többi V4-országban az első beteg megjelenését követő hetedik-tizedik nap meghozták a szükséges korlátozó intézkedéseket, a francia kormány közel 50 napot várt. Elsősorban Buzyn februári, a veszélyt bagatellizáló jelentéseire hagyatkozva. 
Vágólapra másolva!

A Le Parisien értesülése szerint hétfőn az esti órákban Buzyn kampányfőnökén keresztül lemondott egy fontos videokonferenciát a listáján szereplő 12 jelölttel, és az esti és ma reggeli elemzések szerint ezzel lényegében megerősítette azt a kormányzati körökben is terjedő hírt, hogy visszalép a jelöltségtől.

Agnes Buzyn egy kampányrendezvényen Forrás: AFP/Julien De Rosa

A legfrissebb hírek szerint azonban Agnès Buzyn továbbra is Macron jelöltjeként indul a június 28-i önkormányzati választások második fordulójában, ahogy fogalmazott, „teljes eltökéltséggel".

Buzyn az önkormányzati választások első fordulójában harmadik helyen végzett a győztes szocialista Anne Hidalgo (29.3 %) és a második helyen befutó jobbközép Rachida Dati (22.72 %) mögött.

Anne Hidalgo Emmanuel Macron elnökkel fotó: AFP

Több szempontból is érdekes az egykori egészségügyi miniszter helyzete. Agnès Buzyn-t nem kell különösebben bemutatni az Origo olvasóinak, a koronavírus-járvány kezelésében mutatott sorozatos hibái és saját férjének lemondásához vezető összeférhetetlenségi ügye miatt népszerűtlenné vált politikus volt az, aki könnyek között hagyta ott az egészségügyi miniszteri posztot február 16-án, és ő volt az, akinek halogató, a járványügyi helyzetet bagatellizáló megközelítése súlyos helyzetet idézett elő Franciaországban a koronavírus-járvány miatt.

Mulhouse városából koronavírusos betegeket evakuálnak, mert a kórház már túlterhelt volt. Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

De ő volt az is, aki január 24-én, amikor Franciaországban már terjedőben volt a koronavírus-járvány, még egészségügyi miniszterként úgy nyilatkozott, hogy „kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus a lakosság körében terjedni fog", majd 6 nap múlva, január 30-án arra figyelmeztette Edouard Philippe miniszterelnököt, hogy az önkormányzati választásokat el kell halasztani, de nem hallgattak rá. (Ebben egyébként igaza volt, mert a március 15-én megtartott önkormányzati választások első fordulója bizonyítottan hozzájárult a járvány eszkalálódásához, sok jelölt, képviselő, és főleg a szavazást biztosító munkatársak kapták el a koronavírust.) Buzyn valójában nem tudta kezelni a járványt, és amikor Macron előző főpolgármester-jelöltjéről pornófelvételek jelentek meg, Macron kérésére elindult Párizs főpolgármesteri székéért, de ez egyenlő volt a bukással. Fontos kiemelni, hogy miniszterként többször bírálták nepotizmusa miatt is, ugyanis a férjét nevezte ki az egyik legfontosabb francia egészségügyi kutatóintézet vezetőjének. A férj, akiről az is kiderült, hogy egy gyógyszerlobbival is összefüggésbe hozható, vezetőként akadályozta egy konzervatívnak tartott marseille-i kutatóorvos vírussal kapcsolatos munkáját. (Didier Raoult professzorról van szó, akiről itt és itt is részletesen írtunk.). A baloldalhoz közel álló férj politikai megfontolásból és főleg szakmai féltékenységből tett meg mindent, hogy Raoult professzor ne kutathasson nyugodt körülmények között.

Rachida Dati és Nicolas Sarkozy Fotó: AFP

Anne Hidalgónak Buzyn indulásával nőttek az esélyei arra, hogy ismét Rachida Dati előtt végez, bár a párizsi koronavírus-járvány kezelésében mutatott passzivitása és sorozatban elkövetett hibái miatt csökkent a népszerűsége. Macron március 16-án háborút hirdetett a koronavírus ellen, ebben a háborúban Párizs „elesett", - arányosan - ötször annyian haltak meg, mint Marseille-ben, a kórházak katasztrofális állapotba kerültek, a halottak számát tekintve megelőzte Vuhant is. Több orvos, köztük Benjamin Davido, ismert járványügyi szakorvos is elismerte, hogy nemcsak szakmai hibákat követtek el, például azzal, hogy nem szabadították föl időben a kórházi ágyakat, hanem a hozzáállással is súlyos gondok voltak.

A hatásköri megosztásnak megfelelően ezen egyedül a párizsi főpolgármester asszony, Anne Hidalgo tudott volna változtatni, de ő érdemi intézkedések és az emberi életek mentése helyett (minden erőltetett párhuzam nélkül írhatjuk, Karácsony Gergelyt idéző) üres Facebook-propagandát folytatott. De a kampányban elég sajátosan próbált hazudozni is. Például azt terjesztette, hogy Agnès Buzyn megkapta a koronavírust. (Ezzel szemben az volt az igazság, hogy védőfelszerelések és megfelelő felkészülés hiányában a párizsi városháza több tucat dolgozója kapta el a koronavírust). Anne Hidalgót passzivitás és a feladatok előli menekülés jellemezte mindvégig, ami miatt népszerűsége zuhanni kezdett. Felmérések szerint Anne Hidalgo ennek ellenére meg fogja nyerni a második fordulót. Mint ismert, Párizsban a szavazók közel 70%-a baloldali. Természetesen a baloldalt széles értelemben kell gondolni, azaz, a kommunistáktól kezdve a hagyományos szocialistákon át, a zöldeken keresztül egészen a balliberális érzelmű emberekig. Ezeknél a szavazóknál, főleg ideológiai alapon (Franciaországban sokkal politikusabban gondolkodik egy átlagszavazó, mint a legtöbb nyugat- vagy éppen közép-európai országban) a szocialistáknak van a legkisebb elutasítottsága Párizsban, és ez sokat számít.

Fontos körülmény lehet még, hogy több mint 600 orvos tett Buzyn és Édouard Philippe francia miniszterelnök ellen feljelentést „állami hazugság" bűncselekményének elkövetése vádjával, mivel az orvosok úgy vélik, hogy a politikusok hazudtak arról, hogy van megfelelő számú védőfelszerelés, miközben a valóságban mindenből hiány volt. Ennek az ügynek még lehet jelentősége az önkormányzati kampány során.

Azaz, teljesen logikus lett volna, ha Buzyn visszalép, és teljesen értelmetlen indulnia. Semmi esélye nyerni, június végén - szélsőséges esetben - még rendőrségi kihallgatására is sor kerülhet, a kampány kellős közepén. A V4NA nemzetközi hírügynökség franciaországi értesülései szerint Macron nem engedte visszalépni Agnes Buzynt. Feltehetően azért, mert nem akarta nyíltan megjutalmazni a szocialista Anne Hidalgót egy olyan politikai helyzetben, amikor a szocialisták tulajdonképpen visszaloptak magukhoz több mint egy tucat Macron-párti képviselőt. Visszaloptak, vagy szelídebb kifejezéssel, visszaszereztek, hiszen a Macront most otthagyó képviselők 2017, azaz Macron elnöksége előtt még a szocialistákhoz tartoztak.