Újabb 900 tálib foglyot engedett szabadon az afgán kormány

Afganisztán, tálib foglyok, szabadon engedés, fogolycsere, béketárgyalás
Vágólapra másolva!
A kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy az afgán kormány kedden szabadon engedett a börtönökből újabb kilencszáz tálib foglyot. Dzsavíd Fajszál azt írta, hogy a kormányellenes tálibok elengedése a béketörekvések előmozdítását, így a tűzszünet meghosszabbítását és az afgánközi tárgyalások azonnali megkezdését is szolgálja. Hétfőn száz lázadót engedtek el.
Vágólapra másolva!

Az iszlamista tálibok szombaton, a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr háromnapos ünnep idejére tűzszünetet hirdettek, vasárnaptól kezdődően. Hírügynökségi értesülések szerint

a lázadók beleegyeztek abba, hogy további négy napra vagy még annál is tovább meghosszabbítják a tűzszünetet.

A mintegy ötezer tálib fogoly szabadon bocsátása része volt annak a megállapodásnak, amelyet az idén februárban kötöttek a tálibok az Egyesült Államokkal. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, és az ahhoz szükséges biztonsági garancia, valamint a tálibok és a kabuli kormány közötti béketárgyalások megindítása is.

Ennek előfeltétele a kölcsönös fogolycsere lebonyolítása volt.

Asraf Gáni afgán elnök március 11-én alá is írta a rendeletet ötezer tálib szabadlábra helyezéséről, a felkelők pedig ezer katona elengedésébe egyeztek be, de a fogolycserét többször elhalasztották.

Az afgán kormány május elején, ezer tálib fogoly elengedése után leállította a fogolycserét. Közölte, hogy csupán 1500 tálib szabadulásához járul hozzá, a béketárgyalások pedig csak ezután kezdődhetnek. Ennek oka leginkább az, hogy a tálibok leálltak ugyan az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket. Éppen ezért okozott meglepetést a radikális mozgalom szombati tűzszüneti bejelentése.