Újranyithatnak az éttermek, a bárok és a kávézók Bulgáriában

2020.05.27. 09:56

Bulgáriában június elsején újra kinyitnak az éttermek, a bárok és a kávézók, a balkáni országban a koronavírus elleni küzdelem jegyében március közepén vezettek be járványkorlátozásokat.

Május 5-én az említett szolgáltatások kültéren már újraindulhattak, hétfőtől pedig már teljes mértékben, a zárt helyiségeket is működtethetik.

A hatóságok április végétől kezdtek részlegesen lazítani a járvány miatt bevezetett korlátozásokonForrás: NurPhoto via AFP/Jodi Hilton/NurPhoto/Jodi Hilton

Az éjszakai lokálok még zárva maradnak

A turizmustól jócskán függő ország egészségügyi minisztere, Kiril Ananiev kedd este kiadott rendeletében engedélyezte, hogy

a nyári szezonra az említett szolgáltatások teljesen visszatérhessenek a korábbi üzletmenethez.A mostani rendelet hatálya kiterjed a kulturális és más szórakoztató rendezvényekre, így a színházakra és koncertekre, továbbá a színpadi előadásokra is. Újrakezdhetnek a tánciskolák, de csupán helyiségeik belterületének 30, külterületük 50 százalékán.

A diszkók, a zongorabárok és az éjszakai lokálok ugyanakkor még zárva maradnak a Covid-19-járvány elleni korábbi korlátozásoknak megfelelően. Ez a tilalom előreláthatólag június 14-ig marad meg.

A közösségi távolságtartás szabályai érvényben maradtak

Bulgáriában szerdán 2460 igazolt koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, eddig 133-an meghaltak. Ez az adat számos európai országhoz képest alacsonynak tekinthető.

Az országban március 14-én rendeltek el rendkívüli helyzetet, amelynek keretében utazási tilalmat vezettek be, bezártak az iskolák és a bevásárlóközpontok. Számos vállalkozás kénytelen volt tevékenységét korlátozni a tilalom miatt, illetve beszüntetni azt a visszaesett kereslet következtében.

A hatóságok április végétől kezdtek részlegesen enyhíteni a korlátozásokon, de az állampolgárokra és egyes vállalkozásokra vonatkozóan továbbra is megmaradtak a távolságtartás szabályai, amivel erősítették a vírus elterjedését célzó erőfeszítéseket.

A hétmilliós lakosságú államban a közösségi helyeken továbbra is érvényben maradtak a távolságtartás szabályai.