Újranyithatnak az éttermek, a bárok és a kávézók Bulgáriában

koronavírus Bulgária
Muslims gathered to celebrate Eid al-Fitr on a football field at Lokomotiv Stadium in Sofia, Bulgaria on May 24, 2020. Due to the coronavirus restrictions, the central mosque is closed. Participants came from many different countries and the sermon was given in Bulgarian, Turkish and Arabic. (Photo by Jodi Hilton/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bulgáriában június elsején újra kinyitnak az éttermek, a bárok és a kávézók, a balkáni országban a koronavírus elleni küzdelem jegyében március közepén vezettek be járványkorlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Május 5-én az említett szolgáltatások kültéren már újraindulhattak, hétfőtől pedig már teljes mértékben, a zárt helyiségeket is működtethetik.

A hatóságok április végétől kezdtek részlegesen lazítani a járvány miatt bevezetett korlátozásokon Forrás: NurPhoto via AFP/Jodi Hilton/NurPhoto/Jodi Hilton

Az éjszakai lokálok még zárva maradnak

A turizmustól jócskán függő ország egészségügyi minisztere, Kiril Ananiev kedd este kiadott rendeletében engedélyezte, hogy

A mostani rendelet hatálya kiterjed a kulturális és más szórakoztató rendezvényekre, így a színházakra és koncertekre, továbbá a színpadi előadásokra is. Újrakezdhetnek a tánciskolák, de csupán helyiségeik belterületének 30, külterületük 50 százalékán.

A diszkók, a zongorabárok és az éjszakai lokálok ugyanakkor még zárva maradnak a Covid-19-járvány elleni korábbi korlátozásoknak megfelelően.

Ez a tilalom előreláthatólag június 14-ig marad meg.

A közösségi távolságtartás szabályai érvényben maradtak

Bulgáriában szerdán 2460 igazolt koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, eddig 133-an meghaltak. Ez az adat számos európai országhoz képest alacsonynak tekinthető.

Az országban március 14-én rendeltek el rendkívüli helyzetet, amelynek keretében utazási tilalmat vezettek be, bezártak az iskolák és a bevásárlóközpontok. Számos vállalkozás kénytelen volt tevékenységét korlátozni a tilalom miatt, illetve beszüntetni azt a visszaesett kereslet következtében.

A hatóságok április végétől kezdtek részlegesen enyhíteni a korlátozásokon,

de az állampolgárokra és egyes vállalkozásokra vonatkozóan továbbra is megmaradtak a távolságtartás szabályai, amivel erősítették a vírus elterjedését célzó erőfeszítéseket.

A hétmilliós lakosságú államban a közösségi helyeken továbbra is érvényben maradtak a távolságtartás szabályai.