Június 15-én újra megnyitná a határait Csehország

2020.05.27. 14:34

Csehország készen áll arra, hogy június 15-én teljes mértékben megnyissa határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerdán Prágában.

Petrícek, miután találkozott lengyel partnerével, Jacek Czaputowiczcsal, sajtóértekezleten újságíróknak elmondta: a cseh kormány hétfőn tárgyal arról, mely országokat nyilvánítja járványügyi szempontból biztonságosnak, illetve kockázatosnak.

Szerinte a cseh szakértők már dolgoznak azon, milyen módszerrel és milyen objektív feltételek alapján határozzák meg, melyik ország már biztonságos.

A cseh diplomácia irányítója azt kérte lengyel kollégájától, hogy Varsó mérlegelje további, még lezárt lengyel-cseh átkelők megnyitását,  ami nagyban megkönnyítené a Csehországban dolgozó lengyelek életét. Czaputowicz viszont azt kérte Prágától, hogy engedélyezze a lengyel vendégmunkások áthaladását Csehország területén Nyugatra. Petrícek megígérte, hogy a kérést hétfőn a kormány elé terjeszti.

A turisztikai célú utazást továbbra sem engedélyezik

Csehország kedden már megnyitotta az összes közúti és vasúti határátkelőjét Németország és Ausztria felé. A Csehországba érkezőknek negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, vagy kéthetes karantén vár rájuk. A határokon csak szúrópróbaszerű az ellenőrzés. 

A kimondottan turisztikai célú beutazás Csehországba azonban továbbra sem engedélyezett. Szerdától kezdve egy háromoldalú megállapodás alapján a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok is legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

A cseh-szlovák határon a Szlovákiába utazókat a szlovák rendőrök ellenőrzik. Az utazóknak egy formanyomtatványt kell kitölteniük a Szlovákiába való belépésről, amit a visszatéréskor ellenőrzésre fel kell mutatni.

154 koronavírusos beteget kezelnek kórházban

Csehországban szerda reggelig az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint mintegy 9000 személy fertőződött meg az új koronavírussal, közülük több mint 6200 már felgyógyult betegségéből.

Védőmaszkot viselő utas a prágai Václav Havel repülőtérenForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A halálos áldozatok száma 317, és az utóbbi napokban alig növekedett. Kedden senki nem halt meg. Jelenleg 154-en vannak kórházi kezelésen, mintegy kéttucatnyi ember állapota minősíthető súlyosnak.