Századvég: Ismerje el végre Brüsszel a visegrádi államok teljesítményét

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Belgium, Brussels, EU Area, Berlaymont Building, HQ of the EU Commision, exterior
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az előzetes hírek szerint a május 25-i héten elfogadja az Európai Unió 2021-től érvényes többéves pénzügyi keretét kiegészítő, a gazdaság talpraállítását segítő eszközét, amelyet a nemzetállamok által azonnal meghozott intézkedések és az eurócsoport által nemrégiben javasolt mintegy 540 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomag kiegészítésének szánnak. Most Brüsszelen a sor, hogy kiköszörülje a csorbát, és korrigálja a korábban az EU keleti felének tagállamaival szemben érvényesített sajátos költségvetési büntetőpolitikát - írja elemzésében a Századvég Alapítvány. A legfrissebb közvélemény-kutatásukból az derül ki, hogy a magyarok közel kétharmada támogatja, hogy Magyarország küzdjön az uniós források igazságosabb elosztása érdekében.
Vágólapra másolva!

A Bizottság tavaly novemberben megtette javaslatát a következő hétéves pénzügyi keretre, a közösség 2021–27 közötti költségvetési kiadásaira vonatkozóan.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben. Forrás: AFP/Hemis.fr/Bibikow Walter

Ebből pedig kiderült, hogy – különösen Közép-Európát és az egyes mediterrán régiókat sújtó elképzelésként –

jelentősen csökkentenék a költségvetésben például a közös agrárpolitika, a halászati politika, valamint a kohéziós politika finanszírozási arányait,

ugyanakkor valamelyest emelnék az adminisztrációs kiadásokra szolgáló keretet.

Az akkor közölt tervezet szerint

a kohéziós politikához fűződő összes kiadást a büdzsén belül 33-ról 29 százalékra kívánják csökkenteni Brüsszel döntéshozói.

Mindennek különösen rossz az üzenete akkor, amikor a Brexit nyomán egy eleve jóval szűkebbre szabott költségvetést kell a bruttó nemzeti jövedelmekhez képest lényegesen nagyobb nemzeti hozzájárulásokkal működtetni.

Ennek a szűklátókörű szemléletnek tetejébe jött most az újabb, elhúzódó pandémiás gazdasági válság, amely súlyos változásokat és a régiók fejlődésének jelentős eltérését is előidézheti.

Az Európai Bizottságnak, az uniós intézmények fő döntéshozóinak szemléletváltást kell véghezvinnie, és a megváltozott globális, társadalmi és gazdasági erőtérben fel kell hagynia a számos politikai és kulturális kérdésben eltérő álláspontot képviselő közép-európai és balkáni országok „megregulázásával".

Nem lehet büntetni például azokat a visegrádiakat a válság nyomán, amely államok sikeresen védekeztek a járvány ellen.

Teljesen újfajta hozzáállás kell, és az eddigi elképzelésekhez szolidárisabb, igazságos forráselosztásra van szükség; Brüsszelnek fel kell hagynia végre az „oszd meg és uralkodj" elvvel, és

nem szabad egymással szembeállítania a déli és keleti tagállamokat.

Támogatni kell a járvány által különösen sújtott EU-tagországokat, ugyanakkor nem szabad büntetni a sikeres védekezést végrehajtó nemzetállamokat. Új, jóval szolidárisabb szemléletű költségvetést – az eredmények, az elvégzett munka méltó közösségi elismerését!

A Századvég friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyar társadalom többségének véleménye is a fenti álláspontot tükrözi:

a megkérdezettek többsége, 65 százaléka szerint Magyarországnak küzdenie kell azért, hogy az uniós forrásokat igazságosan osszák el a tagállamok között,

ezzel szemben 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy Magyarországnak el kell fogadnia azt, amit a brüsszeli döntéshozók megítélnek neki.

Forrás: Századvég Alapítvány

Európa, a nemzetállamok egyenrangú és szolidáris közösségének jövője attól is függ, hogy mennyire vagyunk képesek érvényre juttatni a kölcsönös kötelesség- és segítségvállalás elvét a közös érdekek alapján, Európa immár csaknem kétezer éves, keresztény alapú gazdasági és társadalomtanításának szellemében - áll a Századvég Alapítvány elemzésében.