Ursula von der Leyen: Az EU-nak 750 milliárd euróra van szüksége a helyreállításhoz

koronavírus csehország
Esküvői ruhát és szájmaszkot viselő modellek fotózás közben a prágai Károly hídon 2020. május 5-én, a koronavírus-járvány idején.
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és a társadalmi károk utáni helyreállításhoz - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament egynapos, rendkívüli plenáris ülésén szerdán.
Vágólapra másolva!

Von der Leyen az unió 2021 utáni hétéves pénzügyi keretről, valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor elmondta: új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet,

amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.

Esküvői ruhát és szájmaszkot viselő modellek fotózás közben a prágai Károly hídon 2020. május 5-én, a koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Azt is mondta, hogy ezzel az összeggel az unió hétéves pénzügyi kerete

2021-2027-ben 1850 milliárd euróra emelkedne.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

A 750 milliárd eurót az EU a pénzügyi piacokról szerezné be, hosszú 2028 és 2058 közé eső lejáratra.

A V4NA nemzetközi hírügynökség azt írta, hogy a piaci alapon nyújtott hiteleket közvetlenül az EU-tól lehet felvenni kötvények formájában, és évtizedeken át, meghatározott ütemben kell majd visszafizetni. Olaszország 81,8 milliárd eurót, Franciaország 39 milliárdot, Spanyolország 77,3 milliárd eurót, míg Görögország 22,5 milliárd eurót kaphat a keretből.