Még a héten döntenek az amerikaiak a Kína elleni lépésekről

2020.05.27. 06:13

A kínai parlament várhatóan csütörtökön fogadja el azt a törvényt, amely betiltaná Hongkongban többek között a lázadást és a központi kormányzat elleni tüntetéseket. Donald Trump amerikai elnök szerint Kína meg akarja fosztani Hongkongot az autonómiájától, ezért az amerikai kormány még a héten döntést hoz a Kínával szembeni lépésekről. A Fehér Ház szóvivője arra figyelmeztette Kínát, az új törvénnyel Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője kifejtette: az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump "elégedetlen" azzal, hogy - szerinte - Kína meg akarja fosztani Hongkongot az autonómiájától.

Nehéz elképzelni, hogyan maradhatna Hongkong továbbra is pénzügyi központ, ha Kína veszi át felette az ellenőrzést - fogalmazta meg a Fehér Ház álláspontját a szóvivőnő. Trump később - már jóval a sajtókonferencia után - újságíróknak azt mondta: az amerikai kormány még a héten döntést hoz a Kína elleni lépésekről. Arra a kérdésre, hogy a kormányzat vajon szankciókat tervez-e Kínával szemben, az elnök azt válaszolta: "azt hiszem, nagyon érdekesnek fogják találni. De most még nem akarok beszélni róla."

Az elnök gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow a Fox televíziónak kedden este azt nyilatkozta: Kína nagyon nagy hibát követ el. Egyúttal leszögezte, hogy az Egyesült Államok szívesen látja bármelyik amerikai céget, amely visszatelepülne Hongkongból vagy Kínából. "Mindent megteszünk azért, hogy megtérítsük a visszatérésük teljes költségét" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnökForrás: AFP/Brendan Smialowski

Az amerikai kormányzat nem először fejezte ki elégedetlenségét a kínai parlamentben pénteken előterjesztett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet miatt, és nem először figyelmeztette Kínát, hogy a törvény elfogadása esetén Hongkong autonómiája csorbulna, ez pedig következményekkel járna az amerikai-kínai viszonyra is.

Csütörtökön fogadhatják el az új törvényt

A pekingi parlament pénteken megkezdődött ülésszakán terjesztették elő azt a törvényt, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A törvénytervezetet várhatóan csütörtökön fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. Hongkongban vasárnap ugyan ezrek tiltakoztak a jogszabály ellen, azt skandálva, hogy "Hongkong függetlensége az egyetlen járható út", de több hongkongi tisztségviselő is védelmébe vette a várható törvényt, azt hangoztatva, hogy "terrorveszély" miatt van rá szükség.

Carrie Lam hongkongi kormányzó is Peking mellé állt az ügyben, és úgy ítélte meg, hogy alaptalanok a helybéliek és a külföldi beruházók aggodalmai. "Hongkongban a szabadságjogokat meg fogjuk őrizni, dinamizmusa, a jogállamisággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a szabadságjogokkal kapcsolatos értékrendje változatlan marad" - jelentette ki Lam, hozzátéve, hogy a törvény "csak maroknyi bűnöző ellen irányul, és a lakosság elsöprő többségének védelmét szolgálja".

Joshua Wong demokráciapárti aktivista beszél egy, a törvénytervezet elleni tüntetésen HongkongbanForrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Az amerikai kormányzat álláspontja szerint azonban ez nem így van. Vasárnap Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, őt megelőzően pedig Mike Pompeo külügyminiszter emlékeztette Kínát a Hongkonggal kapcsolatos - az 1984-ben aláírt brit-kínai nyilatkozatban rögzített - kötelezettségvállalásainak betartására.

Pompeo egy múlt heti sajtókonferenciáján egyenesen úgy fogalmazott: a törvény elfogadása a "lélekharang" megkondítását jelentené Hongkong számára.

Az amerikai diplomácia irányítója fel is szólította Pekinget "végzetes javaslata" átgondolására, valamint nemzetközi kötelezettségeinek, Hongkong magas szintű autonómiájának és demokratikus intézményrendszerének tiszteletben tartására.