Miért Svédországban halnak meg arányaiban a legtöbben koronavírusban?

health Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 HOSPITAL REANIMATION PATIENT MEDICINE EQUIPMENT ARTIFICIAL RESPIRATOR
A nurse wearing protective clothing and face mask, takes care of a COVID-19 patient at the Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) department in the Karolinska hospital in Solna, near Stockholm, Sweden, on April 19, 2020 during the coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A svéd járványügyi „küzdelem" teljes katasztrófába torkollott - írja a Le Figaro egy, az Oxfordi Egyetem összehasonlító táblázata alapján készített elemzésében. A francia médiumok türelmesek voltak sokáig a baloldali svéd kormány abszurd járványkezelésében, feltehetően azért is, mert Franciaország - az olaszok, a spanyolok és a belgák mellett - különösen sokat késlekedett az első valódi védelmi intézkedés meghozatalában. (Mint ismert, a V4-országok, így Magyarország is, az első beteg megjelenését követő hetedik-tizedik nap már veszélyhelyzetet hirdetett. Franciaország több mint 40 napot várt erre. A drámai francia halálozási adatoknak elsősorban ez az oka.) De most a legolvasottabb francia napilap a svéd egészségügyi összeomlást elemzi.
Vágólapra másolva!

Svédországban nagyon megromlott a közhangulat május 14-e óta. Az ekkor publikált és az Oxfordi Egyetem összehasonlító táblázata alapján készült elemzésből kiderült, hogy Svédország az első helyre került a koronavírus-járvány miatti halálesetekben (százezer lakosra számolva). A statisztika mindig az utolsó hét nap átlagát mutatja. Két napra Ecuador vette át az első helyet ezen a táblázaton, majd rövid szünet után e hét kedd óta megint Svédország.

A svédeknél tízszer többen halnak meg, mint a dánoknál, és húszszor többen, mint a finneknél.

A stockholmi utcákon ugyanakkor semmilyen változás nem történt. A teraszok tele vannak, az iskolák is kinyitottak.

Vendégek egy stockholmi étterem kerthelyiségében 2020. április 26-án, a koronavírus-járvány idején. Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow

Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakembere, a svéd stratégia kidolgozója és irányítója szerint

a teljes kép és helyzet megértéséhez és a

ugyanis a halálozásokat nem ugyanazon a módon számolják mindenütt. Tegnell folyamatosan ezt ismételgeti, pedig a valóságban a svédek azok, akik meglehetősen lazán kezelik a statisztikákat, valószínűleg a fertőzöttek és a halottak száma is erősen alulbecsült.

Május 29-re Svédországban a halottak száma meghaladta a 4300-at.

Déborah, egy kormány ellen tüntető fogorvos a Figarónak azt mondta, ez lett a következménye annak, hogy Svédország nem vezetett be megfelelő korlátozásokat, így aztán a vírus lassan, de biztosan elterjedt.

- tette hozzá egy diák, August.

Járókelők a cseresznyefák virágzásának idején Stockholmban 2020. március 28-án. Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Egyébként nem ez az első eset, hogy a baloldali svéd kormány stratégiáját kritizálják. Az interneten szaporodnak azok a csoportok, fórumok, amelyek felszólalnak az állami „hazugsággyár" ellen. Sokan nyíltan kritizálják Anders Tegnell-t, aki folyamatosan sikerekről szóló sajtótájékoztatókat tart. Így például Keith Begg, a 180 fős „Watchdogs of Sweden" médiacsoport tagja is, aki szerint Tegnell

Több orvos is ezt a nézetet vallja, és ennek most már egyre gyakrabban hangot is adnak. Május 21-én az Aftonbladet (a legnépszerűbb svéd lap) internetes oldalán 6 orvos emelte fel a szavát a kormányzat politikájával szemben és minősítette katasztrofálisnak a helyzetet és az „elért eredményeket".

- írták a tiltakozók.

Ráadásul Tegnell állítása a halottak számának stabilizálásáról nem is igaz.

Májusban 10-szer haladta meg az áldozatok száma a 80-at, háromszor a százat is. Ezen a héten kedden 96, szerdán 95 volt.

A valóságos szám azonban a hivatalosan közöltnél is magasabb lehet. Ahogy azt megírtuk, a hétvégi halálozási adatok mindig gyanúsan alacsonyak - volt, hogy a vasárnapi adat kevesebb mint 2 százaléka volt a péntekinek -, és az abból hiányzó számok nem jelennek meg a hétköznapi adatokban - vagyis valószínűleg egyszerűen nem regisztrálják őket. Ráadásul - ahogy a V4NA nemzetközi hírügynökség kiderítette - március 11-e óta a svédek gyakorlatilag csak a kórházba került súlyos betegeket tesztelik. Vagyis rengetegen halhattak meg otthon is, úgy, hogy nem tesztelték őket.

A svéd statisztikai hivatal szerint március 23. és május 3. között 4000-el haltak meg többen, mint más években ugyanekkor, a hivatalos koronavírusos statisztikákban viszont csak 2600-an szerepelnek ebben az időben.

Vendégek ülnek egy stockholmi vendéglő teraszán 2020. május 8-án. Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A nyájimmunitás stratégiája kudarcot vallott

Nemcsak a halottak számának durva növekedése a probléma. Még ha nem is mondta ki egyértelműen a svéd kormány,

a korlátozó intézkedések elmulasztása mögött valójában a nyájimmunitás elérésének koncepciója húzódott meg, hogy ilyen módon akadályozzák meg egy második hullám kialakulását és a gazdaság visszaesését.

Hidegzuhanyként érte a nyájimmunitás híveit a napokban egy széleskörű tanulmány nyilvánosságra hozatala, amelyből világosan kiderült, hogy május elején Stockholmban a lakosság mindössze 7.3 %-ánál mutattak ki antitesteket (azaz ők már átestek a vírusfertőzésen és védettek is), miközben az Egészségügyi Ügynökség előzetes jóslata alapján 26 %-nak kellett volna lennie. Az Ügynökség folyamatosan azzal érvelt, hogy az antitestek kialakulásához jóval több időre van szükség, ezért a 7.3 %-nál jóval többen eshettek át a betegségen. Ezek az érvek viszont egyre kevésbé győzik meg az embereket (már csak azért sem, mert mostanra kiderült, hogy a nagyon enyhe tüneteket mutató fertőzöttek nem is termelnek antitesteket).

A helyi cserkészszövetség ünnepsége a főváros egyik városrészében 2020. április 30-án. Forrás: AFP/FREDRIK SANDBERG/Fredrik Sandberg

Yngve Gustafson, az Umeai Egyetem professzora szerint a svéd hatóságok

az idős emberek esetében inkább az eutanáziát választották, és ahelyett, hogy lélegeztetőgépre tették volna a betegeket és oxigént adtak volna nekik, inkább morfiummal altatták el őket.

Tették ezt annak ellenére, hogy

Lena Hallengren egészségügyi miniszter, mellette Stefan Lofven miniszterelnök Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ezek a tények és realitások már a politika ingerküszöbét is elérték. Ebba Busch, a svéd Kereszténydemokrata Párt vezetője szerint „egyértelmű", hogy az idős embereket magukra hagyták, Stefan Löfven miniszterelnök pedig arra tett ígéretet, hogy a járvány elmúltával vizsgálóbizottságot hoz létre. Busch szerint le kellene vonni a tanulságokat a járvány rossz kezeléséből.

Dánia, Norvégia és Finnország érdemben nem nyitotta ki Svédországgal közös határait, és ha ez így marad, a svédeket saját szomszédaik helyezhetik nyáron karanténba.