Az embercsempészek már nem Lampedusa szigetére, hanem közvetlenül Szicíliába szállítják a migránsokat - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő közölte: mintegy ezer migránst először Líbiából szárazföldön Tunéziába "tereltek", majd onnan nem a szokásos célpontnak számító Lampedusára, hanem a sokkal nagyobb Szicíliába vitték.

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe április 28-án. A kis hajón 100 migráns: 49 férfi, 44 nő és 7 kiskorú érkezett Afrikából OlaszországbaForrás: MTI/EPA/ANSA/-

Felhívta a figyelmet, hogy egyszerre mintegy ezer embert egy 300 kilométeres tengeri úton "átdobni" - katonai-logisztikai szempontból is - hatalmas teljesítmény, vagyis a szervezett bűnözők komoly technikai háttérrel rendelkeznek.Kitért arra is, a koronavírus-járvány idején komoly kockázatot jelent, hogy olyan emberek jutottak be Olaszországba, akiknek a mozgását nem tudják követni.