Csíksomlyói búcsú: arra kérik a zarándokokat, hogy idén maradjanak otthon

csíksomlyói búcsú galéria
A csíksomlyói búcsú résztvevői 2018.05.19-én.
Vágólapra másolva!
A járványhelyzetre való tekintettel arra kérte szerdán a zarándokokat a csíkszeredai polgármesteri hivatal, hogy maradjanak otthon szombaton, és ezúttal családjuk, szeretteik körében, lélekben vegyenek részt az idei csíksomlyói pünkösdi búcsún. Lesz azonban lehetőségük arra, hogy üzeneteiket eljuttassák a szertartás helyszínére, ami ezúttal nem a Hármashalom oltárnál, hanem a kegytemplomban lesz - olvasható a Maszol.ro erdélyi hírportál beszámolójában.
Vágólapra másolva!

Bár tömeges, közösségi zarándoklatra ebben az évben nem lesz lehetőség, a székelyföldi magyar közösségek lehetőséget kaptak arra, hogy imaszándékaikat, kéréseiket eljuttassák a hét végén a pünkösdi búcsú csíksomlyói helyszínére.

Az Erdélyi Mária Út Egyesület szervezésében olyan zarándok követek indultak el Csíksomlyó felé, akik összegyűjtik és stafétaszerűen elviszik a szalagokra írt üzeneteket.

Virrasztás a Csíksomlyói kegytemplomban 2017.06.04-én. Idén a járványveszély miatt erre nem lesz lehetőség Fotó: Csudai Sándor - Origo

– közölték a szervezők. A kezdeményezésről Molnár Sándor az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt főplébánia esperese, és Kolozsvári Tibor, az RMDSZ Hargita megyei tanácsosa számolt be a szerda délutáni sajtótájékoztatón. Darvas-Kozma József kifejtette: a történelemben akadnak példák arra, hogy különböző okokból nem lehetett megszervezni a csíksomlyói búcsút. Közlése szerint

az 1800-as évek elejétől a második világháborúig 12 olyan alkalmat tartanak nyilván, amikor elmaradt a tömeges pünkösdi zarándoklat, illetve a búcsúhoz kapcsolódó körmenet.

A csíksomlyói búcsú a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregben 2017. május 22-én. A szervezők arra kérik a zarándokokat, hogy idén maradjanak otthon Forrás: Csudai Sándor - Origo

- fogalmazott Darvas-Kozma József esperes.

Molnár Sándor elmondta: ha a hagyományos keresztaljak, zarándokcsoportok nem is tudnak ebben az évben közösen eljutni Csíksomlyóra, legalább ilyen módon, szalagok formájában, hírvivő staféták által eljuttathatják imaszándékukat a szertartás helyszínére.

A hírvivők között lesznek olyanok, akik lóháton, gyalogosan, futva, vagy éppen kerékpáron gyűjtik össze, és viszik magukkal a kegyhelyre a közösségek üzeneteit, imaszándékait.

A csíksomlyói búcsúba tartó pünkösdi lovas zarándoklat résztvevői érkeznek Csíkszereda főterére 2019. június 7-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

A cél, hogy a Mária út székelyföldi szakaszai mentén vallástól függetlenül mindenki megfogalmazhassa kérését. Az érdeklődők az Erdélyi Mária út Facebook-oldalán követhetik a szalagok útját beszámolók, fotók, filmbejátszások által. Molnár Sándor kiemelte: akik nem tudják ezen a módon eljuttatni üzenetüket, imaszándékukat, azok az Erdélyi Mária út Facebook-oldalán elérhető képkeret használatával jelezhetik, hogy lélekben ellátogatnak Csíksomlyóra. Ugyanakkor írásban, vagy videóüzenetben is megfogalmazhatják kéréseiket, imaszándékaikat.

– mondta el Kolozsvári Tibor.

A csíksomlyói búcsúba tartó zarándokok 2018.05.19-én. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szervezők: Idén a zarándokok maradjanak otthon!

– olvasható a csíkszeredai polgármesteri hivatal szerdai felhívásában.

A csíksomlyói búcsú résztvevői 2018.05.19-én. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szívbéli zarándoklatra hívnak a szervezők

A ferences testvérek korábban közölték, hogy az új típusú koronavírus-járvány, és a járvány terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések miatt idén nem fogadhatják a tömeges zarándoklatot a csíksomlyói búcsún.

Indoklásuk szerint a döntést a zarándokok iránti felelősség jegyében, az egészségük megóvása érdekében kellett meghozniuk.

A csíksomlyói búcsú miséjének résztvevői a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregben 2019. június 8-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

– közölték a ferences szerzetesek.

A május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét 12:30-tól tartják a csíksomlyói kegytemplomban.

A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye februárban felszentelt érseke mutatja be, ő mondja a szentbeszédet is.

A csíksomylói kegytemplom és a körülötte lévő térség képtelen volt befogadni a búcsúsok már több százezresre duzzadt tömegét, így 1993-ban oltáremelvényt építettek a hegy nyergében. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szentmisét élőben közvetítik a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, a SzeredApp okostelefonos alkalmazáson keresztül, továbbá a Duna Televízióban és az Erdélyi Mária Rádióban.

Az alkalomra programfüzetet állítanak össze, mely letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.