Görögország több száz katonát vezényelt a török határhoz a migránsok miatt

2020.05.28. 08:59

A görög belügyminisztérium utasítására újabb 400 különleges rendőrt és katonát vezényeltek a görög-török határ északi részéhez szerdán - írja a Ripost a greekcitytimes.com hírportálra hivatkozva. Ahogy a múlt héten mi is beszámoltunk róla, a görögök újabb migránsáradattól tartanak, ráadásul a világjárvány miatt most már komoly egészségügyi kockázata is van az illegális bevándorlásnak.

A Ripost azt írja, hogy döntését azzal indokolta a görög kormány, hogy a hét elején Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban kijelentette: a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozások megszűnése után újra visszatérnek a migránsok a török-görög határhoz, ugyanis a többségük nem tett le arról, hogy Nyugat-Európába jusson.

A görög védelmi minisztérium a mozgósított katonáknak azt a feladatot adta, hogy 28-30 kilométer hosszan szögesdrótot és ideiglenes kerítést húzzanak fel a határ nehezen védhető szakaszain. Emellett hőkamerákat és mozgásérzékelő rendszereket is telepítenek oda, ahol ezt a környezeti adottságok megkívánják. Ha pedig a munkálatok nem haladnak az ütemterv szerint, akkor egy újabb 400 főt számláló katonai különítményt vezényelhetnek a helyszínre.

Pár apró betörési kísérlettől eltekintve a görög-török határon látszólagos nyugalom volt az elmúlt hónapokban, egészen májusig. A görög kormány arra használta ezt az időszakot, hogy különböző fizikai akadályok építésével és katonák állandó állomásoztatásával megerősítsék a határőrizetet. Eddig több kilométer hosszan húztak fel szögesdrótot, sőt egy páncélozott katonai járművek tárolására alkalmas állomást is létesítettek a térségben. A különleges készültséggel deklaráltan az a célja Görögországnak, hogy megakadályozzák az év elején tapasztalt migránsrohamokat a görög-török határ északi részén - írja a lap.

Korábban már írtunk arról, hogy Törökország felől újabb migránshullámra lehet számítani a koronavírus-járvány visszaszorulásával és az időjárás jobbra fordultával. Leginkább a görög zöldhatáron és a szigeteken lehet számítani a legnagyobb migrációs aktivitásra - nyilatkozta néhány héttel ezelőtt Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK