Görögország több száz katonát vezényelt a török határhoz a migránsok miatt

görög-török határ, migránsáradat
Vágólapra másolva!
A görög belügyminisztérium utasítására újabb 400 különleges rendőrt és katonát vezényeltek a görög-török határ északi részéhez szerdán - írja a Ripost a greekcitytimes.com hírportálra hivatkozva. Ahogy a múlt héten mi is beszámoltunk róla, a görögök újabb migránsáradattól tartanak, ráadásul a világjárvány miatt most már komoly egészségügyi kockázata is van az illegális bevándorlásnak.
Vágólapra másolva!

A Ripost azt írja, hogy döntését azzal indokolta a görög kormány, hogy a hét elején Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban kijelentette:

A görög védelmi minisztérium a mozgósított katonáknak azt a feladatot adta, hogy

28-30 kilométer hosszan szögesdrótot és ideiglenes kerítést húzzanak fel a határ nehezen védhető szakaszain.

Emellett hőkamerákat és mozgásérzékelő rendszereket is telepítenek oda, ahol ezt a környezeti adottságok megkívánják. Ha pedig a munkálatok nem haladnak az ütemterv szerint, akkor egy újabb 400 főt számláló katonai különítményt vezényelhetnek a helyszínre.

Pár apró betörési kísérlettől eltekintve a görög-török határon látszólagos nyugalom volt az elmúlt hónapokban, egészen májusig. A görög kormány arra használta ezt az időszakot, hogy

különböző fizikai akadályok építésével és katonák állandó állomásoztatásával megerősítsék a határőrizetet.

Eddig több kilométer hosszan húztak fel szögesdrótot, sőt egy páncélozott katonai járművek tárolására alkalmas állomást is létesítettek a térségben. A különleges készültséggel deklaráltan az a célja Görögországnak, hogy megakadályozzák az év elején tapasztalt migránsrohamokat a görög-török határ északi részén - írja a lap.

Korábban már írtunk arról, hogy Törökország felől újabb migránshullámra lehet számítani a koronavírus-járvány visszaszorulásával és az időjárás jobbra fordultával. Leginkább a görög zöldhatáron és a szigeteken lehet számítani a legnagyobb migrációs aktivitásra - nyilatkozta néhány héttel ezelőtt Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.