Venezuelának sikerült megegyeznie az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP), hogy a Bank of Englandnél letétbe helyezett aranytartalékainak egy részét a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel élelmiszer- és gyógyszervásárlásra fordíthassa - mondta Calixto Ortega, a venezuelai központi bank elnöke a Reuters hírügynökségnek szerdán.

A megállapodás annak nyomán jött létre, hogy a latin-amerikai ország jogi eljárást indított a Bank of England ellen. Nicolás Maduro kormánya ezzel akarta elérni, hogy az állama tulajdonát képező, e bankban elhelyezett 31 tonna arany egy részét értékesíthesse, mégpedig kifejezetten az otthoni élelmiszer- és gyógyszerhiány mérséklése, valamint a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében.

Calixto Ortega, a venezuelai központi bank elnöke a Reutersnek azt mondta: az alapokat az UNDP fogja megkapni, hogy el lehessen oszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az eladásból származó pénz esetleg korrupció "áldozatává" válhat. Így ugyanis könnyen lehet ellenőrizni minden pénzügyi tranzakció tisztaságát.

Nicolás Maduro és kormánya több mint egy éve nem férhetett hozzá az aranytartalékhozForrás: AFP/Yuri Cortez

Nagy-Britannia nem ismeri el Venezuela legitim vezetőjének Madurót és kormányát. Tavaly év elején a Bank of England ezért tagadta meg a venezuelai elnök kérését, hogy hazavihesse 1,2 milliárd dollár (több mint 380 milliárd forint) értékű aranytartalékát. Egyes lapértesülések szerint az amerikai külügyminiszter és az amerikai nemzetbiztonság vezetése kérte, hogy ne adjanak ki aranyat a Maduro-rezsimnek.