Koronavírusban meghalt egy ismert francia politikus

Claude Goasguen
LR deputy Claude Goasguen arrives to vote at a polling station in Paris, on November 20, 2016 during the first round of the right-wing primaries ahead of the 2017 presidential election. French voters went to the polls on November 20, 2016 for the first round of a US-style primary to choose a rightwing candidate for next year's presidential elections. (Photo by Julien Mattia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Koronavírusban meghalt Claude Goasguen, a "Republikánusok" nemzetgyűlési képviselője. A politikus 75 éves volt.
Vágólapra másolva!

A közismert és elismert jobboldali politikus 1983 óta volt aktív a francia politikai életben, ekkor került a párizsi városháza közgyűlésébe, ahol 2020-ig képviselő volt, és ahol többek között Jacques Chirac akkori polgármester (1989-1995) egyik helyettese is volt. 2008-2017 között Párizs XVI. kerületét vezette polgármesterként. Jacques Chirac köztársasági elnök idején, 1995-ben az államreformért felelős miniszteri tisztséget is betöltötte, a francia jobboldal politikai családjában Nicolas Sarkozy támogatójaként tartották nyilván.

Goasguen tünetei márciusban jelentkeztek, azóta kórházban volt, ebből 20 napig lélegeztetőgépen.

Claude Goasguen Forrás: NurPhoto via AFP/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

Egy ideig úgy volt, hogy felépül, már felkelt kórházi ágyából, de egy váratlan komplikáció miatt váratlanul meghalt. A politikus 75 éves volt.

Franciaországban a kormányzat súlyosan késlekedett a szükséges intézkedések meghozatalában, az óriási eszközhiány mellett a rossz kormányzati döntések sorozata is a járvány eszkalálódásához vezetett. A súlyos hibákról az Origo itt és itt is írt.