Megtalálták a múlt héten lezuhant pakisztáni repülőgép hangrögzítőjét

repülőgép baleset Karacsi
Mentőalakulatok tagjai a Karacsiban történt repülőgép-baleset helyszínén 2020. május 22-én, miután nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép. A pakisztáni légitársaság A320 típusú gépének a fedélzetén hétfős legénység, valamint 99 utas tartózkodott a szerencsétlenség idején, senki nem élte túl a balesetet.
Vágólapra másolva!
Megtalálták a pakisztáni légitársaság múlt héten lezuhant repülőgépének pilótafülkehang-rögzítőjét csütörtökön - közölte Abdullah Hán, a légitársaság egyik szóvivője.
Vágólapra másolva!

Hán hangsúlyozta, hogy

A repülési adatrögzítőt már korábban megtalálták.

Mentőalakulatok tagjai a Karacsiban történt repülőgép-baleset helyszínén május 22-én. A gép a landolás előtt zuhant a lakónegyedre Forrás: MTI/EPA/Sahzaib Akber

Letarolta a közeli lakónegyedet

A pakisztáni légitársaság Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgépe leszállás előtt zuhant le Karacsi repülőterének közelében múlt pénteken. A gépen 91 utas és a nyolcfős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl.

A pilóta röviddel az ütközés előtt technikai problémákról számolt be az irányítótoronynak. A baleset pontos oka egyelőre tisztázatlan, de a rádióüzenet alapján

hajtóműleállásra gyanakodnak.

Szemtanúk beszámolója szerint a repülőgép több kört leírt a levegőben, mielőtt lezuhant. A gép szinte letarolta a közeli lakónegyedet, több helyi is megsérült.

Arsad Malik, a pakisztáni légitársaság (PIA) vezetője szerint az utasszállító repülésre alkalmas állapotban volt, minden kötelező ellenőrzést végrehajtottak rajta, és a legénységet kiképezték a vészhelyzetek kezelésére. Malik független és átlátható nyomozást ígért.

Az elmúlt években több súlyos baleset is volt

Pakisztán március közepén, a koronavírus-járvány terjedését lassítandó leállította a légi közlekedést. A belföldi járatokat nem sokkal a ramadán böjti hónap végét jelző többnapos ünnep előtt indította újra, egyebek között azért, hogy az egymástól sokszor messze élő családtagok ezekben a napokban együtt lehessenek.

Nemzetközi járatokat a hónap végéig nem indítanak.

Az országban több súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt az elmúlt években. 2016-ban a pakisztáni légitársaság egyik gépe lezuhant, a balesetben ötvenen vesztették életüket. 2012-ben egy kis magán légitársaság Karacsiból Iszlámábádba tartó gépe csapódott a földbe 127 ember halálát okozva. 2010-ben egy Airbus zuhant le Iszlámábád közelében, a gép 152 utasa meghalt.