Egyetlen éjszaka alatt újabb migránstábort létesítettek Párizsban - videó

2020.05.28. 17:55

A francia főváros egyik nevezetessége tőszomszédságában, a XIX. kerületben mintegy hatvan sátorból álló tábort létesített egy migránsokat segítő szervezet az éj leple alatt. A helyi (francia) lakosok mellett a kerületi polgármester is felemelte szavát a tábor illegális létesítése ellen – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egyik napról a másikra, május 26-ról 27-re virradó éjszaka hatvan sátor jelent meg Párizs egyik nevezetes kulturális központja, a XIX. kerületben lévő Villette parkjában.

A migránstábor a Villette parkban.Forrás: V4NA

A tábort a migránsokat segítő, Utopia 56 nevű szervezet hozta létre, ám az akció nem aratott osztatlan sikert; sem a kerület lakói, sem a polgármester nem örülnek az aktivisták művének. A hatvan egyforma sátor felkeltette a rendőrök érdeklődését is, így szerda reggel kivonultak a helyszínre, szemrevételezték a tábort, mely a Párizs északkeleti részén telepített korábbi migránstáboroknál jóval kisebb. 

A kezdeményezést támogatja a Bernard Kouchner által alapított Médecins du Monde (a Világ Orvosai) egyesület is, akik a Twitteren azt írták, hogy - szerintük - az elmúlt négy évben folyamatosan megsértették a migránsok alapvető jogait, ezért szabadságjogi kérelmet nyújtanak be a migránsok védelme érdekében.

A kerület polgármestere, François Dagnaut azonban nem örül az akciónak, azt mondja, felelőtlenség volt a drogosok találkozóhelyének közelébe telepíteni a tábort, a kábítószeresek törzshelye, a Stalingrad metróállomás ugyanis csupán pár száz méterre van.A kerület vezetője a tábor mielőbbi felszámolását kéri, hozzátéve, hogy a prefektúra és a polgármesteri hivatal már dolgozik rajta, hogy a rászorulóknak azonnali menedéket tudjanak biztosítani.

A sátortábor a helyi lakosoknak sem tetszik, sokan felháborodtak és felhívták az Utopia 56 figyelmét arra, hogy a kerületben már így is rengeteg probléma van, sok lakos nagyon rossz körülmények között él.

Arról, hogy Franciaországban a járvány rossz kormányzati kezelése miatt milyen válsághelyzet alakult ki, és ez hogyan hat a migránsokra, itt írtunk részletesebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK