Szijjártó Péter: Európának nem kellene úgy tennie, mintha nem akarna jó kapcsolatot Kínával

2020.05.29. 13:12

Egyetlen európai országnak sem kellene úgy tennie, mintha nem lenne érdekelt abban, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Kínával - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, az Európai Unió külügyminisztereinek az EU és Kína kapcsolatáról szóló online tanácskozás után.

Itt lenne az ideje az őszinte és egyenes beszédnek, világosan látszik ugyanis, hogy amikor kínai beruházásokért, exportlehetőségekért versenyzünk, a többi európai országgal versenyzünk, csakúgy, mint a lélegeztetőgépek és más egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor - írta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Bruzák Noémi

Magyarország támogatja, hogy - amennyiben ez szolgálja az érdekeit - az Európai Unió és Kína között létrejöjjön egy beruházásvédelmi egyezmény, a kettős mércét viszont elutasítja  - emelte ki a magyar diplomácia vezetője.

A miniszter elmondta: az európai szabályozások és nyilatkozatok nem szolgálhatják azt a célt, hogy nagy nyugat-európai országok gazdasági és piaci hátrányokat okozzanak a kis európai országoknak a Kínával folytatott gazdasági együttműködésben. 

Az Európai Unió és Kína közötti 700 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom alig több, mint 10 százalékát bonyolítják a közép-európai országok  - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kettős mércét tehát visszautasítjuk, és végre itt lenne az ideje, hogy a nagy európai országok is maguk mögött hagyják a képmutatást a Kínával kialakított kapcsolatok tekintetében. Sok tízmilliárd dollárnyi beruházás és sok tízmilliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le ők is a kínaiakkal - írta a miniszter.