Kétszáz éve nem tapasztalt szárazság sújtja Belgiumot

2020.05.29. 14:02

Közel kétszáz éve, a legutóbbi rekordnak számító 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. Április és május folyamán 24,4 milliméter csapadék hullott mindössze az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest - közölte a belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) pénteken.

A La Libre Belgique című belga napilap beszámolója szerint Rozemien De Troch, a meteorológiai intézet illetékese elmondta, hogy

a két tavaszi hónap közül május volt a szárazabb.

Ekkor mindössze 5,4 milliméter csapadék hullott a szokásos 66,5 milliméterhez képest. Megjegyezte, 1833 azonos időszaka még szárazabb volt, akkor csak 1,4 milliméter csapadék hullott országosan.

A híres brüsszeli Maneken pis, a pisilő kisfiú szobraForrás: Culture Trip

A tavaszi időszak gyakran csapadékos időjárásával ellentétben az idén jellemző napsütés, a gyakran hűvös idő ellenére is rendkívüli aszályt eredményezett.
Az alacsony relatív páratartalom és a folyamatos napsütés nagyon jelentős párolgást okozott - mondta Rozemien De Troch.
A napilap úgy tudja, több belgiumi településen vízhasználati korlátozást vezettek be.De Troch kiemelte azt is, hogy a napos órák számát tekintve is kiemelkedő a belga tavasz. Akár már pénteken, vagy szombaton megdőlhet a 2011-es abszolút rekord, amikor májusban 707 óra volt a napsütéses órák száma Belgiumban.