Donald Trump Minneapolisba küldte a Nemzeti Gárdát

Minneapolis, tűz, lángok
Minneapolis, 2020. május 29. A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatti tüntetés résztvevője felfordítva visz egy amerikai zászlót egy felgyújtott épület előtt Minneapolisban 2020. május 28-án éjjel. Három nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. A feldühödött tiltakozók a harmadik egymás utáni este tüntetnek, közülük többen gyújtogatnak és fosztogatnak. MTI/AP/Julio Cortez
Vágólapra másolva!
Megérkezett a Nemzeti Gárda Minneapolisba - jelentette be Twitteren Donald Trump. A városban  folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt egy durva rendőri intézkedés után.
Vágólapra másolva!

Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, s egyikük rátérdelt a nyakára. A férfi azt suttogta:

majd később, kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki hétfőn este Floyd nyakára térdelt. Úgynevezett "harmadik fokozatú gyilkosság" a vád ellene, ami a magyar jogrendben a gondatlanságból elkövetett emberölésnek felel meg.

A négy rendőrt egyébként még kedden elbocsátották az állásukból.

Kedden a rendőri erőszak elleni és az igazságszolgáltatásért zajló tüntetések véres zavargásokká fajultak, melyek során üzleteket raboltak ki, lakóházakat gyújtottak fel, elharapódzott az erőszak városszerte. Noha Jacob Frey polgármester, Tim Walz kormányzó és Donald Trump amerikai elnök egyaránt az igazság teljes feltárását és a Floyd halálát okozó rendőrök felelősségre vonását ígérte.

Frey polgármester csütörtökön elrendelte a rendőrök kivonását a később fel is gyújtott rendőrőrsről, s míg kedden a rendfenntartó erők még könnygázgránátokkal próbálták oszlatni az erőszakos tömeget,

csütörtökön a rendőrök már szinte láthatatlanok voltak a városban.

A tüntetés egyik résztvevője felfordítva visz egy amerikai zászlót egy felgyújtott épület előtt Forrás: MTI/AP/Julio Cortez

Donald Trump csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében szintén a Nemzeti Gárda bevetését követelte, s a többi között azt írta, hogy

Az elnök gyöngének nevezte a polgármestert. Trump bejegyzését egyébként a Twitter ismét megjelölte, és a szabályzatot sértőnek találta.

Péntek reggeli sajtóértekezletén Jacob Frey védelmébe vette a rendőrség visszavonásáról kiadott intézkedését, mint mondta:

döntött így. Donald Trump mikroblogbejegyzésére azt válaszolta: "az elnök semmit sem tud Minneapolis erejéről. Pokoli erősek vagyunk".

Tim Walz kormányzó péntek délelőtt tartott sajtókonferenciát.

- fogalmazott. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a gyújtogatás és a fosztogatás soha nem lehet válasz a történtekre. "Ez elfogadhatatlan" - szögezte le, s hozzátette, hogy a város a története egyik legsötétebb időszakát éli.

A minneapolisi zavargások csütörtök éjjel átterjedtek a szomszédos St. Paul városára is. Rokonszenvtüntetések vannak a kaliforniai Los Angelesben, a coloradói Denverben, és pénteken az arizonai Phoenixben is megmozdulások kezdődtek.

Péntek délutánra Denverben is elfajultak a rokonszenvtüntetések: üzleteket fosztottak ki, erőszakos cselekedetekre került sor, lövések is hallatszottak a belváros utcáin. Közben más amerikai városokban is megmozdulások kezdődtek: New Yorkban, az ohiói Columbusban, a kentuckyi Louisville-ben, a Tennessee államban lévő Memphisben szintén tüntetők vonultak utcára.

A Nemzeti Gárda a Twitteren közölte: több mint 500 katonát rendeltek a térségbe, leginkább annak biztosítására, hogy "lehetővé tegyék a tűzoltóságoknak a választ a hívásokra".