Románia lehetővé teszi a nemzetközi személyszállítást

2020.05.29. 13:48

A román hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakhelyi elkülönítésbe,vagy hatósági karanténba küldenek - erősítette meg pénteken a román országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.

Veronica Zoicas az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a román határátkelőkön jelenleg is azt a május 15-én bevezetett eljárást alkalmazzák, miszerint minden belépőt továbbra is a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából sárga zónából érkezőnek tekintetnek,  és az illető által megadott címen lakó családtagokkal együtt 14 napos lakhelyi elkülönítésbe küldenek.

A legfertőzöttebb térségekre (Olaszországra, Spanyolországra és más országokra) korábban használt vörös zóna kifejezés megszűnt. Így lényegében a hatósági karanténba már csak azokat irányítják, akik nem akarják hazaérkezésükkel családtagjaikat is kéthetes szobafogságra ítélni - magyarázta a szóvivő.

Ellenőrzés az egyik román-magyar határátkelőn 2020. 05.21-énForrás: Román Határőrség

Az országhatár másik oldalára ingázóknak, pilótáknak, teherautósofőröknek, diplomatáknak, magas rangú állami tisztségviselőknek, a fegyveres testületek tagjainak továbbra sem kell házikaranténba vonulniuk, amennyiben nincsenek a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik.

A járványügyi operatív törzs csütörtöki határozata szerint június elejétől Románia lehetővé teszi a nemzetközi vasúti, illetve közúti személyszállítást. Tehát a fuvarozó cégek, az előírt egészségügyi óvintézkedések mellett, újraindíthatják a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején mindeddig szüneteltetett menetrendszerű, vagy alkalmi járataikat. Arról azonban egyelőre nem született döntés, hogy emiatt változnának a határátkelőkön hatályos járványügyi óvintézkedések

- mondta az INSP szóvivője.

Autósokat ellenőriznek rendőrök Bukarestben 2020. április 6-ánForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A határrendészet sem kapott még semmilyen jelzést arról, hogy a közeljövőben enyhítenének a beutazási korlátozásokon - közölte az MTI érdeklődésére Alexandra Gavan, a román határrendőrség szóvivője.

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot, és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány csütörtökön hozott, június elsején hatályba lépő határozatával tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Jövő héttől kezdődően a távolságtartási előírások betartása mellett egyebek mellett engedélyezik a vendéglátásban a kerthelyiségek működését, a legfeljebb ötszáz néző számára tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhatnak a sportmérkőzések is.

Védőöltözetet viselő köztisztasági dolgozó elindul, hogy lakóépületeket fertőtlenítsen a koronavírus-járvány idején Bukarestben 2020. május 22-énForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Romániában a betegség megjelenése óta eltelt három hónapban csaknem 19 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.Közülük 1240-en belehaltak a betegségbe, és majdnem 13 ezren meggyógyultak. Az ismert aktív esetek száma, kisebb megtorpanásokkal, de egy hónapja csökkenő tendenciát mutat az országban.