Szerbiában a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések enyhítésének köszönhetően ismét lehet misézni, esküvőket és keresztelőket tartani, és a térség több országához hasonlóan Bosznia-Hercegovina is a határok megnyitásáról döntött.

Szerbiában péntekre 11 275-ről 11 300-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kéthónapos kényszerszünet után a katolikus templomokban ismét lehet a hívek jelenlétében misézni, és keresztelőket, illetve esküvőket is tarthatnak. Elsőáldozás és bérmálkozás azonban egyelőre nem lesz.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2020. április 13-án közreadott képen Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter a koronavírus-járvány miatt könyökérintéssel üdvözli az ápolónőket egy katonai kórházban a szerbiai Nisben 2020. április 12-énForrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/-

Koszovóban egy nap alatt 1048-ról 1052-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az alkotmánybíróság majdnem egy hónapos gondolkodás után csütörtökön kimondta, hogy nincs szükség előrehozott választás kiírására a kormányalakításhoz, így a márciusi bizalmi szavazáson megbukott Albin Kurti helyett a köztársasági elnök új miniszterelnököt javasolhat, a kormányt pedig a parlament hamarosan meg is szavazhatja. Az alkotmánybírósági döntés hallatán a távozó miniszterelnök szimpatizánsai az utcára vonultak.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 2039-ről 2077-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter szerint a koronavírus-járványból az ország erősebben és bölcsebben került ki, és az emberek azt is megtanulták az utóbbi hónapokban, hogyan figyeljenek egymásra, hogyan viselkedjenek felelősségteljesen.

Szkopje elnéptelenedett főtere 2020. május 24-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idejénForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Az észak-macedón egészségügyi miniszter szerint azonban továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket. Mint mondta:a korlátozások enyhítését követően két lehetőség van, továbbra is tiszteletben tartani az elővigyázatossági intézkedéseket és egészségesnek maradni, vagy semmibe venni az előírásokat és kockáztatni, hogy újabb fertőzések történjenek, és újra szigorú korlátozások bevezetésére legyen szükség.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökről péntekre 2435-ről 2462-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az ország megnyitja a határait a szomszédos országok állampolgárai számára, akik péntektől szabadon léphetnek be az országba. Június elsejétől pedig a repülőterek is megnyílnak.

Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt 2020. április 27-én.Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. Az Adria-parti ország június elsejétől több ország számára is megnyitja a határait, hogy ezzel is támogassa a koronavírus-járvány által leginkább sújtott turisztikai szektort.