A nigériai hadsereg kimentett 241 embert a Boko Haram iszlamista terroristaszervezet fogságából az északkeleti Borno államban - jelentették be helyi idő szerint csütörtökön nigériai katonai források.

A túszokat, akik közt 105 nő és 136 gyerek volt, Mudu település mellett végrehajtott akció során a hét végén szabadították ki.

John Enenche, a hadsereg egyik szóvivője azt mondta, a kimentettekre jelenleg orvosok vigyáznak.

Hozzátette azt is, hogy a műveletben a hadsereg végzett 12 terroristával.

A Boko Haram 2009 óta tartja rettegésben Nigéria északkeleti részét (illusztráció)Forrás: Twitter

Rettegésben tartják az ország északkeleti részét

Borno állam északkeleti része, amely közel fekszik a Csád-tóhoz, kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt, kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető terület, ahol szélsőségesek búvóhelye, kiképzőtáborai is találhatók.

A Boko Haram 2009 óta tartja rettegésben Nigéria északkeleti részét, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is. A terroristák miatt már több mint 20 ezer ember vesztette életét, és kétmillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Az elnök szerint térdre fogják kényszeríteni a gyilkosokat

Muhammadu Buhari nigériai elnök csütörtökön a műveletek fokozására szólította fel a hadsereget, nem sokkal azután, hogy ismeretlen fegyveresek szerdán több falut megtámadtak az északnyugati Sokoto államban, és

legalább 70 embert meggyilkoltak.

Buhari kijelentette, hogy térdre fogják kényszeríteni "a pszichopata gyilkosokat, akik nem tisztelik az emberi életet".