Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val

2020.05.29. 23:08

Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) - jelentette be pénteken Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében elmondott rövid nyilatkozatában hangsúlyozta: az Egészségügyi Világszervezet nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat.

Hozzátette: a WHO működéséhez biztosított eddigi hozzájárulásának összegét más szervezetekhez irányítja át.

Trump egyúttal ismét bírálta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért.

Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, és jelentős, érdemi reformoktól tette függővé a további támogatást. Most ezek elmaradásával indokolta a lépést.

A WHO legnagyobb finanszírozója az Egyesült Államok volt, évi 450 millió dolláros (közel 150 milliárd forint) támogatással. . Kína 50 millió dollárt fizet 8igaz, a közelmúltban bejelentette egy 2 milliárd dolláros külön támogatást)

Trump erőteljesen bírálta Kínát Hongkong miatt is.

Megszegték a világnak adott szavukat Hongkong autonómiájának biztosítását illetően - mondta és tragédiának nevezte a kínai nemzetbiztonsági törvényt.

Arra utasítom kormányzatomat, hogy kezdje meg azon politikai kedvezmények megszüntetésének folyamatát, amelyek egy sor területen különleges elbírálást biztosítottak Hongkongnak - mondta.

Konkrétan Hongkong különleges kereskedelmi státusának visszavonását említette meg, de közölte, hogy az amerikai intézkedések érintik majd a Hongkonggal kötött megállapodások egész sorát.