Boszniában megszűnik a szükségállapot

koronavírus észak-macedónia
Szkopje elnéptelenedett főtere 2020. május 24-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején.
Vágólapra másolva!
Bosznia-Hercegovina egész területén megszűnik a szükségállapot vasárnap, míg az észak-macedón illetékesek szombaton döntenek arról, hogy meghosszabbítsák-e a rendkívüli intézkedések hatályát.
Vágólapra másolva!

Szerbiában péntekről szombatra 11 300-ról 11 354-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Június elsejétől a vasúti és az autóbusz-forgalom is helyreáll, a szokásos menetrend szerint közlekednek a belföldi járatok.

Koszovóban egy nap alatt 1052-ről 1064-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Miután az alkotmánybíróság elhárított minden akadályt a kormányalakítás elől, a bejelentések szerint egy héten belül új kormánya lehet Koszovónak. Az Albin Kurti vezette kabinet két hónappal a beiktatása után, március végén bukott meg a bizalmi szavazáson.

Szkopje főtere május 24-én. Észak-Macedóniában a válságtörzs szombaton dönt arról, hogy további 15 vagy 30 nappal meghosszabbítsák-e a szükségállapotot, amely május 30-án jár le Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 2077-ről 2129-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A válságtörzs

szombaton dönt arról, hogy további 15 vagy 30 nappal meghosszabbítsák-e a szükségállapotot, amely május 30-án jár le.

Bosznia-Hercegovinában szombatra 2462-ről 2485-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Vasárnap

az ország egész területén véget ér a szükségállapot,

a főként bosnyákok és horvátok lakta országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése ugyanis úgy döntött, nem hosszabbítja meg a március 16-án bevezetett intézkedést. Az ország többségében szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban már május 21-én megszűnt a szükségállapot.

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. A járvány ideje alatt 324 fertőzöttet azonosítottak. Az Adria-parti ország hétfőtől megnyitja a határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben százezer lakosra kevesebb mint 25 fertőzött jut. Montenegró hivatalosan is koronavírus-mentes övezetként hirdeti tengerpartját.