Donald Trump: Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen

Minneapolis, rasszizmus, tüntetés, USA
Minneapolis, 2020. május 29. Tiltakozók a napok óta tartó tüntetések egyikén, a Minnesota állambeli Minneapolis egyik rendőrségi épületének tetejéről készült képen 2020. május 28-án. Az épületet a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt feldühödött tüntetők gyújtották fel. Május 25-én Minneapolisban egy rendőr igazoltatás után földre teperte a megbilincselt 46 éves férfit és a nyakára térdelt, ezt követően a férfi a kórházban meghalt. MTI/AP/John Minchillo
Vágólapra másolva!
Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken.
Vágólapra másolva!

Donald Trump hangsúlyozta: "nem engedhetjük meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba" süllyesszék Minneapolist. Hozzáfűzte,

nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket.

Trump azt mondta, hogy beszélt George Floyd családjával.

- fogalmazott.

Tiltakozók a napok óta tartó tüntetések egyikén, a Minnesota állambeli Minneapolis egyik rendőrségi épületének tetejéről készült képen május 28-án Forrás: MTI/AP/John Minchillo

George Floyd az a 46 éves afroamerikai férfi, aki hétfőn este egy durva rendőri intézkedés után meghalt, és akinek ügyében először igazságot követelő békés tüntetők vonultak az utcára. Trump még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.

Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott:

a durván eljáró egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén.

"Ilyesmi még egyszer nem történhet meg" - jelentette ki.

Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket,

akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte.

A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint

este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr - Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek - korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel.

Amy Klobuchar akkori ügyész azonban - aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban - csak megfeddte Chauvint, s nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.

Több államban tüntetnek

A Floyd halála miatti megmozdulások több amerikai tagállamra kiterjedtek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások több helyütt erőszakba torkolltak.

New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt. Sajtókonferenciáján Bill de Blasio polgármester arra szólította fel a rendőröket, hogy tartsák tiszteletben a békés demonstrálókat, a tüntetőknek viszont azt üzente, ha dühösek a kormányzatra vagy a megválasztott vezetőkre, akkor felháborodásukat rájuk, és ne az egyenruhásokra irányítsák.
"A rendőrök dolgozó emberek, akik végzik a munkájukat" - fogalmazott.

A georgiai Atlantában a

tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, üzletekbe törtek be, és felgyújtottak egy rendőrautót.

Több százan a városi rendőrség központjához vonultak, és a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű radikális civil mozgalom zászlait lengetve támadtak az egyenruhásokra, akiket kövekkel, üvegekkel dobáltak meg.

Az új-mexikói Albuquerque városban a rendőrök könnygázgránátokkal és helikopterekről próbálták meg oszlatni a demonstrálókat, akik lőttek is rájuk. Több erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

Ohio fővárosában, Columbusban a Floyd halála miatt felháborodottak megtámadták a törvényhozás épületét, az amerikai AP hírügynökség jelentése szerint ablakokat törtek be, és volt, aki be is hatolt az ingatlanba. Végül a rendőrök könnygáz bevetésével tisztították meg a belvárost az erőszakos tüntetőktől.

A texasi Houstonban és az arizonai Phoenixben a városházánál és a rendőrség épülete előtt demonstráltak. Phoenixben a helyi törvényhozás épülete elé vonultak, s bár a rendőrség péntek éjjel törvényellenesnek nyilvánította a parlament előtti megmozdulást, a The Arizona Republic című lap tudósítása szerint

a tüntetők nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, kövekkel és üvegekkel dobálták az egyenruhásokat, akik gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban pár százan demonstráltak a Fehér Ház előtt.