Gyorsan terjed a vírus Indiában és Pakisztánban

2020.05.31. 14:04

Gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány az ázsiai országokban, Indiában az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 180 ezret, Pakisztánban pedig megközelítette a 70 ezret. A hónap eleji enyhítések óta Dél-Korea fővárosi agglomerációjában  ismét gyorsabban terjed a vírus.

Az indiai szövetségi egészségügy-minisztérium vasárnapi adatai szerint  182 143-an fertőződtek meg, a koronavírus-járványban, a halálesetek száma pedig 5164. Egyetlen nap alatt 8380 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, a napi halálesetek száma pedig 193-mal nőtt, ami rekordnak számít a járvány kitörése óta.

Mumbai, IndiaForrás: AFP/Indranil Mukherjee

A halálesetek 60%-át két államból, az ország pénzügyi központjának számító Mahárárstrából, illetve Gudzsarát államból jelentették,

a kormányfő, Narendra Modi szülőhelyéről.

Az új fertőzések hat államban, közöttük az ország fővárosában, Újdelhiben összpontosulnak. Indiai egészségügyi illetékesek bírálták a kormány járványpolitikáját, a Modi hivatalához eljuttatott május 25-i levelükben figyelmeztettek, hogy "irreális" akkor felszámolni a vírust, amikor már bekövetkezett a "csoportos fertőzések" szakasza.

A kijárási tilalom betartását ellenőrző katonák egyike járőrözik Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban.Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán

Egészségügyi szakértők szerint a fertőzöttek száma exponenciálisan növekszik, a március 25-én elrendelt drákói karanténszabályok ellenére.Az elmúlt hónapokban lassan enyhítettek a korlátozásokon, a kormány pedig szombaton bejelentette, hogy júniustól ismét engedélyezik a gazdasági tevékenységeket.

Pakisztán

A szomszédos Pakisztánban 69 496-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig 1483 az egészségügy-minisztérium vasárnapi tájékoztatója szerint.
Egyetlen nap alatt 3039 új fertőzöttet és 88 halálesetet jelentettek. 42 742 embert ápolnak kórházban, és 25 271 ember gyógyult meg, azaz a fertőzöttek 36,4%-a.

Forrás: AFP/Banaras Khan

Az ázsiai országban elrendelték a maszk kötelező viselését a zsúfolt helyeken.  

A halálozások számát illetően Pakisztán a harmadik helyen áll a Közép-Keleten Irán és Törökország mögött.

Dél-Korea

Dél-Koreában 27 új fertőzöttet jelentettek, 21-et Szöul sűrűn lakott területéről. Vasárnapra a nemzeti betegmegelőző központ (KCDC) adatai szerint 11 468 fertőzöttet és 270 halálesetet tartottak nyilván.

Az új típusú koronavírus terjedése miatt védőruhába öltözött helyi lakosok fertőtlenítést végeznek egy szöuli parkbanForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az új fertőzöttek közül tizenketten külföldről érkezőkkel érintkeztek.

Dél-Korea márciusban még mintegy napi 500 új fertőzést jelentett, de a határozott szűrési és kapcsolatfeltárási politikával sikerült stabilizálni a járványt és enyhíteni a társas távolságtartás szabályain. Május óta a fővárosi agglomerációban azonban ismét gyorsabban terjed a SARS-CoV-2 nevű vírus, mióta enyhítettek a korlátozásokon. A fertőzések közül a KCDC szerint legalább 108-at egy helyi webáruház raktárának dolgozói és látogatói között diagnosztizáltak, másik 270 ember pedig éjszakai szórakozóhelyeken fertőződött meg. - írta közleményében az MTI.