Olaszország az egész világ előtt újranyitja határait júniusban

2020.05.31. 12:43

Olaszország június 3-tól az EU tagállamaiból és Nagy-Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait, miközben az óvintézkedések értelmében továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli sem.

Olaszország igazi újraindulásának napja június 3. lesz, amikor az olaszok elhagyhatják tartományaikat, és szabadon utazhatnak az országon belül.

Luca Zaia, az északkelet-Veneto tartomány kormányzója "szép jelzésnek" nevezte, hogy az országot különbségtétel nélkül egyszerre nyitják meg a járványtól megkímélt déli és a gócpont északi régiók között.

Olaszországban megkezdik a korlátozások lazításátForrás: AFP/Tiziana Fabi

Az egyidejű nyitást érthetetlennek nevezte ugyanakkor Vincenzo De Luca, a déli Campania tartomány elnöke hangsúlyozva, hogy: a régióban továbbra is kötelező a szájmaszk viselete a szabadban is. Ezt az északi Venetóban hétfőtől eltörölik. 

A déli régiók vezetői, többek között Szicília és Szardínia kormányzója nem zárta ki, hogy a karanténintézkedések országos eltörlése ellenére, tartományi szinten korlátozásokat vezethetnek be a kívülről érkezők esetében.

Az olasz légierő Frecce Tricolori nevű akrobatacsoportjának gépei az olasz nemzeti színeket festik az égre a milánói dóm felett 2020. május 25-énForrás: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

Június 3-tól Olaszország a külső határait is megnyitja az EU-ból és Nagy-Britanniából érkezők előtt, akikkel szemben a karanténkötelezettséget is megszüntetik. Ezzel szemben az olaszok még nem utazhatnak szabadon számos EU-tagállamba, és Nagy-Britanniában karantén alá helyezik őket. 

Június 15-től az EU-n kívüli beutazók is szabadon léphetnek be Olaszországba. 

Készen állunk a külföldiek fogadására - hangoztatta a kölcsönösség elvét szorgalmazó Luigi Di Maio külügyminiszter, aki  június 5-én Németországban, június 6-án Szlovéniában, 9-én Görögországban egyeztet az olaszokra kivetett korlátozások eltörléséről.  A vasárnapi olasz sajtó adatai szerint az olaszok előtt jelenleg 22 EU-ország tartja zárva határait. Június közepén fejeződik be az iskolai távoktatás, mintegy 7 millió olasz veheti ki szabadságát az egyelőre kevésbé forró nyárkezdeti hetekben.

A napozóágyak közötti biztonságos távolságot mérik munkások Capocotta tengerpartjánForrás: MTI/EPA/ANSA/Emanuele Valeri

Június közepétől Olaszországban megnyitják a nyári gyerektáborokat, valamint újraindulhatnak a mozik, színházak, koncerttermek és szórakozóhelyek, többek között a diszkók is. 
Továbbra is tilos lesz viszont az öleléssel vagy csókkal történő köszöntés, legalábbis, utcai találkozás esetén. A rokonok továbbra sem kísérhetik a beteget a kórházak elsősegély osztályára, nem engedélyezett még az értekezletek, munkatalálkozók és kongresszusok megrendezése sem.  Az idősotthonokat sem lehet még látogatni. A presszókban, éttermekben és szállodákban továbbra is tilos a büféreggeli és büféebéd rendezése. A Corriere della Sera római kiadása szerint a főváros szállodáinak 90 százaléka nem nyitott újra turisták hiányában.

Görögország karanténba helyezi az észak-olaszokat

Athén római nagykövetségének honlapja vasárnap közölte, hogy az olaszok mégis szabadon utazhatnak Görögországba, kivéve az északi gócpontként ismert Lombardia, Veneto, Piemonte és Emilia Romagna tartomány lakosait.

Őket július elsejéig karantén alá helyezik görögországi megérkezésükkor.

Luca Zaia venetói elnök úgy reagált, ha Görögország így jár el, soha többé nem látja újra a venetói turistákat. Azt mondta, kíváncsi arra, mit szólnak a görög idegenforgalomban dolgozók az észak-olaszok kizárásához. Arra utalt, hogy

többnyire a tehetősebb észak-olaszok szoktak külföldre, így Görögországba is utazni.

Zaia azt is mondta, hogy az északolasz tartomány egészségügyi hatóságai készek segíteni Athénnak a görög lakosság tesztelésében.

A mintegy 5 millió lakosú Venetóban eddig több mint 670 ezer vírustesztet végeztek. Február végétől több mint 19 ezer fertőzöttet szűrtek, ebből 385-en vannak még kórházban, huszonkilencen intenzív osztályon, több mint 15 ezren házi karanténban. Kevesebb mint kétezren haltak meg. Vasárnap a tartományban hat új esetet regisztráltak, és ketten haltak meg a fertőzés miatt.