Egy volt miniszter is fizetett az újságíró meggyilkolásáért

Daphne Caruana Galizia
Flowers and tributes lay at the foot of the Great Siege monument in Valletta, Malta, on October 19, 2017 which has been turned into a temporary shrine for Maltese journalist and blogger Daphne Caruana Galizia (picture) who was killed by a car bomb outside her home in Bidnjia, Malta, on October 16, 2017. / AFP PHOTO / Matthew Mirabelli / Malta OUT
Vágólapra másolva!
Christian Cardona volt máltai gazdasági miniszter több, mint 120 millió forintnyi eurót fizetett Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkosáért - közölte hétfőn Melvin Theuma az ügyben illetékes bíróság előtt tett tanúvallomásában. Melvin Theuma - aki már korábban beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett - már eddig is lényeges információkkal látta el a nyomozókat kegyelemért cserében. Kijelentette, hogy a bérgyilkos fizetségét egy férfitól kapta, aki a januárig gazdasági tárcavezetőként szolgáló Chris Cardona nevében járt el.
Vágólapra másolva!

Melvin Theuma azt állítotja, hogy a fizetséget azon felül kapta, amit az ügy másik gyanúsítottjától, Yorgen Fenech üzletembertől kapott.

The Times of Malta című lap szerint a volt miniszter hazugságon alapuló sületlenségként utasította vissza Theuma tanúvallomását. Cardona a botrány nyomán lemondott parlamenti mandátumáról, de továbbra is megtarthatta a kormányzó máltai Munkáspárt alelnöki tisztségét.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőműberuházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír.

A gyilkosság megrendelői sokáig homályban maradtak. Az áttörést Fenech őrizetbe vétele jelentette 2019. november 20-án, amikor jachtján el akart hajózni Máltáról.


A máltai ügyészség november 30-án emelt vádat az üzletember ellen Galizia meggyilkolásának kitervelése miatt. A vádhatóság szerint társtettesként terheli őt felelősség. A milliárdos tagadta bűnösségét.

A gyilkosság végrehajtása miatt további három ember ellen emeltek vádat, ők szintén tagadták bűnösségüket.